Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
je ideale vakantiehuis vind je bij HappyHome!

Tram 28 Lissabon. Route & routekaart

by Ewald   ·  2 jaar ago   ·  
thumbnail
4.7/5 (10)

Tram 28 Lissabon.

Tram 28 is één van de bekende iconen van Lissabon en gaat door de populaire toeristische wijken van Graca, Alfama, Baixa en Estrela. Prachtige wijken met steile, nauwe straatjes en scherpe bochten. Een in deze historische tram staat terecht in de top 10 bezienswaardigheden van Lissabon!

Voordat ik je informatie geef over de route en waar je jouw kaartjes voor tram 28 kunt kopen, eerst een stukje geschiedenis.

Geschiedenis van tram 28

tram 28 lissabonOp 14 augustus 1890 ging de eerste kabeltram in Lissabon rijden. Daarbij werd gekozen voor een spoorwijdte van 900 millimeter. Deze spoorwijdte komt bij trams behalve in Lissabon alleen maar voor in Linz.

Bij toeristen is vooral tram 28 populair en deze lijn is dan ook vaak overvol.
Op 31 augustus 1901 werd de eerste elektrische tramlijn in gebruik genomen. De lengte van het net was op het hoogtepunt 145 kilometer en er waren 419 motorwagens en 100 bijwagens. In de jaren daarna namen metro en bus de vervoersfunctie van de trams steeds meer over en grote delen van het tramnet werden opgedoekt.

Door het toerisme nam het belang van de tram nam echter weer toe. Sluiting van het gehele net was hierdoor niet meer aan de orde. Daar komt bij dat de trams vaak door zulke smalle straten rijden, waar bussen niet eens kunnen komen.

lissabon tram28 routekaart
Routekaart van tram 28

Route en haltes tram 28

Tram 28 van Lissabon verbindt Martim Moniz met Campo Ourique. De opstapplaats ligt aan de Praça Martim Moniz. Vanaf het centrum van Lissabon, Figueira Square, is dat nog geen 5 minuten lopen in Noordoostelijke richting.

De route gaat door de populaire toeristische wijken van Graca, Alfama, Baixa en Estrela. Tram 28 rijdt op deze route door de meest schilderachtige en smalle straatjes van Lissabon.

Met een hop-on hop-off tramticket kun je bij elke halte in of uitstappen.tickets kopen

Voor bezoekers is dit de klassieke tramreis van Lissabon, van Martim Moniz naar Estrella. Je kunt ook prima halverwege opstappen, maar dan kan zul je waarschijnlijk moeten staan.

Langs de route liggen tal van bezienswaardigheden. Een plekje aan het raam is dan ook zeer gewenst. Staand wordt het wat lastig omdat door de beperkte hoogte van de ramen, je al gauw nog slechts zicht op de straat hebt.

Er van uitgaande dat je bij het beginpunt van tram 28 op het Praca Martim Moniz bent begonnen, kom je langs de volgende bezienswaardigheden.

Onderstaand vind je alle haltes waar tram 28 langs komt. Vanaf een uur of zes begint de tram aan zijn ronde tot een na tienen.

HALTES TRAM 28
Martim Moniz
R. Palma
Igreja Anjos
R. Maria Andrade
R. Maria Fonte
R. Angelina Vidal
Sapadores
R. Graça
Graça
Voz Operário
Cç. S. Vicente
R. Escolas Gerais
Lg. Portas Sol
Miradouro Sta. Luzia
Limoeiro
R. Conceição
Lg. Academia Nacional Belas Artes
R. Vitor Cordon / R. Serpa Pinto
Chiado
Pç. Luis Camões
Calhariz (Bica)
Sta. Catarina
Cç. Combro
R. Poiais S. Bento
R. S. Bento / Cç. Estrela
Cç. Estrela / R. Borges Carneiro
Cç. Estrela / R. Dr. Teófilo Braga
Estrela
Estrela (Basílica)
Estrela - R. Domingos Sequeira
R. Domingos Sequeira
R. Saraiva Carvalho
Igreja Sto. Condestável
Campo Ourique (Prazeres)

tram Alfama Lissabon

Op de route door de wijk Alfama

Nog maar net ingestapt of je passeert Igreja Anjos. Parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Engelen. Deze kerk valt wellicht van de buitenkant nog niet eens heel erg op, maar binnen is ze rijk gedecoreerd met prachtig beeldhouwwerk en oude schilderijen. Ze heeft zeven altaren van verguld houtsnijwerk.

Door allerlei straatjes daal je af richting de wijk Alfama en daar wacht Mosteiro De Sao Vicente De Fora je op. Het Klooster van Sao Vicente de Fora bevindt zich op een van de hoogste punten in Alfama. Het heeft een onberispelijk witgewassen exterieur en hoge torens.

De tram wringt vervolgens door de nauwe stratjes van Alfama heen en bij Miradouro de Santa Luzia krijg je nog een prachtige blik op Alfama en de Taag. Wellicht een mooi punt om uit te stappen en de wijk Alfama te doorkruizen. De top 10 bezienswaardigheden van Lisssabon liggen namelijk allemaal in de wijk Alfama.

Voordat tram 28 Alfama verlaat kom je nog langs Sé de Lisboa (Igreja de Santa Maria Maior). Opgericht in de 12e eeuw, is de kathedraal van Sé, ook bekend als de kathedraal van Lissabon, de oudste kerk in Lissabon. Het bevat details van de romaanse en gotische architectuur stijlen, waardoor het lijkt op een prachtig kasteel.

Op de route door de wijk Sao Bento

Beeld Fernando Pessoa
Fernando Pessoa

Tram 28 vervolgt haar route doorkruist het centrum (Baixa) voordat deze de wijk Bairra Alto induikt. Mocht je hier uit stappen dan heb je bijna een rondje gereden. Loop je Noordwaarts door de winkelstraat dan kom je namelijk weer uit bij Figueira Square.

In de rechte straten van Bairra Alto maakt tram 28 een scherpe hoek voor een klein pleintje wat cafe’s en terrassen. Op een van de stoeltjes zit een standbeeld van mijn favoriete Portugese schrijver; Fernando Pessoa.

Daarna zie je al snel aan jouw rechterhand een groot statig gebouw met rijzige pilaren. Dit voormalige klooster uit de 16e eeuw is tegenwoordig de zetel van het Portugese regering en een magnifiek staaltje architectuur.

Wil je graag even de benen strekken dan kan dat een paar haltes verder in de Jardim de Estrela. Een prachtig aangelegd park.

Dit is tevens een mooie plek om tram 25E te pakken terug naar de Baixa. Deze tram kun je overigens ook pakken helemaal aan het eind van de route.

Lissabon card
Met de Lissabon card heb je niet alleen toegang tot 26 musea en monumenten, maar ook gratis openbaar vervoer, met inbegrip van de wereldberoemde tram 28.


Lissabon Card kopen

Ritje Tram 28 & Wandeltour

Geniet van een rit in de historische tram 28 dwars door Lissabon. Je beklimt de beroemde heuvel waar Lissabon is ontstaan, waar je wordt beloond met een prachtig panoramisch uitzicht en een wandeling door de romantische wijk Alfama.

Deze optie is te koop via Getyourguide.nl


getyourguide.nl

4.7/5 (10)

Artikel beoordeling

Geef een reactie