Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Top 10 bezienswaardigheden in Porto

by Ewald   ·  1 jaar ago   ·  

Top 10 bezienswaardigheden in Porto

Porto verschilt wezenlijk van Lissabon. Die heeft alleen al in de wijk Alfama meer dan 10 bezienswaardigheden.

Porto is niet alleen de helft kwa grootte ten opzichte van Lissabon, maar ook kwa karakter totaal verschillend. Gemeen hebben beide steden dat ze gebouwd zijn op heuvels. Porto is gebouwd op de granieten heuvels aan beide zijden van de Douro. Porto is het centrum van Portugals economie.

In Lissabon flaneren de mensen, in Porto werken ze.

Naar Porto hoef je eigenlijk niet voor de bezienswaardigheden. Al ga ik je wel een top 10 geven. Nee, naar Porto ga je voor de sfeer.

Het centrum vind je via smalle kronkelige straatjes tussen oude gebouwen terwijl je afdaalt naar de rivier. Vanaf het treinstation Sao Bento (bezienswaardigheid 1) waar ik de eerste keer Porto binnen kwam, loop je langs de kathedraal Se (bezienswaardigheid 2) naar beneden en kom je het sfeervolle district Ribeira (bezienswaardigheid 3) aan de over van de Douro. Een ware toeristische attractie met chique restaurants en sfeervolle bars.

Via verschillende bruggen heb je toegang tot de overkant. Waaronder het beroemde Ponte de dom Luis I (bezienswaardigheid 7) Aan die kant vind je de andere helft van Porto oftwel ‘Vila Nova de Gaia’. Hier zijn de diverse Port huizen (bezienswaardigheid 8) gevestigd.

Maar eerst blijven we aan deze kant van de rivier en lopen we West waarts, richting Igreja de Sao Francisco (bezienswaardighed 4) en de ernaast gelegen Palacio da Bolsa (bezienswaardighed 5).

Dan gaat het heuvelopwaarts naar bezienswaardigheid nummer 6; Igreja dos Clerigos. Vanaf de toren van deze kerk heb je het mooiste uitzicht over de stad. Daarna even een bankje op zoeken in Jardim de João Chagas. Ook wel bekend onder de naam Jardim da Cordoaria.

De laatste 4 bezienswaardigheden in Porto, althans van mijn lijstje, vind je aan de andere kant van de Douro. Lopend over de brug Ponte de dom Luis I, kom je in Vila Nova de Gaia. Uiteraard mag je hier de Port huizen niet missen en als je zin en tijd hebt, maak je een boottochtje over de Douro (nummer 9) en eindig je aan de kust. Hier vind je ‘nieuw’ Porto (10), waar je van de ondergaande zon geniet terwijl de golven van de Atlantische Oceaan zich op de rotsen kapot werpen.

Porto Sao Bento treinstation
Sao Bento treinstation

1Station São Bento

Kom je in Porto aan per trein. Dan kom je direct in bezienswaardigheid nummer 1; Het station São Bento (Estação de São Bento).

Het is één van de belangrijkste stations van de stad en ligt midden in het centrum. Het is vernoemd naar een klooster dat op de plaats van het tegenwoordige station stond, het klooster São Bento de Avé-Maria.

In de stationshal zijn alle muren bedekt met de bekende Portugese tegels, azulejos. Hierop zijn bekende Noord-Portugese taferelen en oorlogen afgebeeld. Prachtig om te bekijken voordat je de stad induikt.

2Kathedraal Sé

De kathedraal van Porto (Sé do Porto) is een rooms-katholieke kerk in het historische centrum van de stad. Het is een van de oudste monumenten van Porto.

De kathedraal wordt geflankeerd door twee vierkante torens, elk ondersteund door twee steunberen en bekroond met een koepel. De façade toont een barokke portiek en een prachtig Romaans roosvenster onder een gekanteelde boog, die de indruk geeft van een versterkte kerk.

Porto Ribeiro

3Cais da Ribeira

Direct aan de rivier de Douro gelegen is de wijk Ribeira. Een wijk als bezienswaardigheid? Nou ja, voor mij de reden om steeds weer naar Porto terug te keren. De boten aangemeerd aan de kade, de smalle steegjes, de diversiteit aan winkeltjes, barretjes en restaurants. De geur van de rivier en gebakken vis. Een prachtig uitzicht op de overkant van de oever met haar Port huizen en bootjes met Port vaten dobberend in de avondzon. Tja, dat heb je in Lissabon niet.

Het centrum van Ribeira is het Praça da Ribeira. Het is een gezellig pleintje met in het midden een kunstwerk (O Cubo) van Jose Rodrigues. Vanaf Praça da Ribeira lopen we West waarts, richting Igreja de Sao Francisco en de ernaast gelegen Palacio da Bolsa.

4Igreja de Sao Francisco

De ware schat van de Kerk van Sao Francisco vind je binnen.Een overdaad aan houtsnijwerk afgezet met bladgoud. In totaal is er bijna 100kg goud in verwerkt.

bezienswaardigheid Palacio da Bolsa

5Palacio da Bolsa

De vroegere effectenbeurs is een prachtig gebouw. De entree is een bezienswaardigheid op zich. Het is een met glas overdekte hal met prachtige wapenschilden aan de muren. Nog mooier is de Arabische balzaal. Een zaal in stijl met het Alhambra in Granada (Spanje).

6Igreja de Sao Francisco

Van buitenaf wellicht wat saai, maar van binnen des te indrukwekkender. Meer dan 100kg bladgoud is op het houtsnijwerk verwerkt en dat geeft deze kerk wel een heel bijzondere uitstraling van binnen.

Bezienswaardigheid - Ponte de dom Luis - Porto

7Ponte de dom Luis I

Via verschillende bruggen heb je toegang tot de overkant. Waaronder het beroemde Ponte de dom Luis I, ontworpen door niemand anders dan Gustave Eiffel. De brug is vernoemd naar koning Lodewijk I van Portugal (Dom Luís I, 1861 – 1889), die de brug op 31 oktober 1886 opende.

Lopend over de bovenste deel van de brug, heb je een fantastisch uitzicht over Porto

8Port huizen

Aan de overkant vind je de andere helft van Porto oftwel ‘Vila Nova de Gaia’. Hier zijn de diverse Port huizen gevestigd. Hier worden al eeuwen de Port wijnen opgeslagen en verhandeld. Vele van deze Port huizen kun je bezoeken. Uiteraard om vervolgens een Portje te proefen en mee te nemen.

9Boottochtje over de Douro

Vanaf de rivier heb je een prachtig uitzicht op de stad Porto en haar architectuur. Je kunt een tocht van een uur maken om onder alle zes de bruggen van Porto door te varen. Niet heel spectaculair, maar op een warme zomerse dag zeker aangenaam om de verkoeling van het water op te zoeken.

10Nieuw’ Porto

Veel toeristen komen niet verder van Vila Nova de Gaia. Ga je deze wijk echter voorbij dan kom je aan bij Nuevo Porto en kun je een dagje strand meepakken. Een weekend Porto krijgt zo toch een heel andere betekenis!

Naar Porto

Met Budgetair kun je voordelig vliegen naar Porto. Voor een huurauto kun je eens kijken op de website van Almalo.nl.

Overnachten in Porto

Voor overnachten in de Porto kun je een bijzonder vakantieplekje vinden via Elizewashere.nl of gebruik maken van het grote vakantiehuizen aanbod op Portucasa.nl. Liever in een hotel? Kijk dan op de hotelvergelijkingssite; Trivago.

5/5 (1)

Artikel beoordeling

Geef een reactie