Rondreizen door Portugal

thumbnail

Rondreizen door Portugal, per trein, bus of auto.

Portugal, gelegen in de meest Westelijke hoek van Europa. Een land dat eeuwen overheerst is geweest door de Romeinen en de Moren. Een land in de schaduw van zijn Iberische wederhelft, Spanje. Een land dat tot de meest rijke en invloedrijke Koninkrijken van het Westen behoorde. Al was dat voor korte duur.

Portugal leent zich uitstekend voor het maken van een rondreis.

Een land dat onder dictatorschap en diverse politieke en economische crisissen gebukt ging. Maar dat door EU gelden over een mooi wegennetwerk beschikt. Waar reizen met de trein comfortabel is. Met goede aansluitingen en redelijk punctueel. Portugal leent zich dan ook uitstekend om een rondreis te maken.

Rondreizen per trein
Rondreizen per trein

Voordelig rondreizen per trein

Als jouw bestemming en reisschema het toelaten is, reizen per trein het voordeligst. De Caminhos de Ferro Portugueses (CP) is de door de overheid beheerde treinmaatschappij. Reizen met CP gaat over het algemeen je meer tijd kosten dan met een lange afstand busverbinding, maar het heeft wat mij betreft ook meer charme.

Rondreizen door Portugal is fantastisch. Afhankelijk van jouw bestemming en reisschema kies je voor de trein, bus of eigen vervoer

CP heeft snelle en frequente stedentreinen tussen Lissabon, Porto en Coimbra. En er zijn regionale en interregionale treinen die je naar veel andere plaatsen in Portugal kunnen brengen.

De treinmaatschappij biedt een groot aanbod aan kortingen aan. Deze speciale tarieven bieden korting die afhankelijk kunnen zijn van jouw leeftijd, hoe lang je van tevoren jouw tickets koopt, de periode of regelmatigheid van de reis en het aantal personen die samen reizen.

CP heeft ook internationale verbindingen naar Madrid, Hendaye (Frankrijk) en Vigo (Noord Spanje).

Voor reistijden en tickets kun je terecht op de website van Caminhos de Ferro Portugueses: www.cp.pt.

Rondreizen per bus
Rondreizen per bus

Snel en comfortabel reizen per bus

Door de ondergang van de door de overheid beheerde busmaatschappij Rodoviario Nacional (RN) ontstond een groot aantal particuliere lokale bedrijven. De meeste hiervan werden samengevoegd tot regionale bedrijven die samen een dicht netwerk van busdiensten exploiteren.

De diensten zijn er in drie types: expressos, comfortabel en snel tussen de belangrijkste steden, rapidas, snelle regionale busverbindingen en carreirars, welke bij iedere bushokje stoppen.

Moet je kilometers maken? Neem dan de expressos. Van Lissabon naar Faro doe je in minder dan vijf uur. Of van Lissabon naar Porto kost je drie en een half uur. Kijk op de website van Rede nacional de Expressos voor de mogelijkheden.

Ga je naar de Algarve neem dan een van de 10 mooiste plekken van de Algarve in jouw reisschema op. EVA Transportes komt langs vele van de vermelde steden.

Portugal weg langs kust
Rondreizen per auto

Rondreis met de auto (of camper)

Rondreizen met een auto, motor of camper geeft je de meeste vrijheid. Gaan en staan waar je wilt. De wegen zijn, mede door EU subsidies, goed. Het rijgedrag van de Portugezen minder. Rijden door de grote steden kan wat stres opleveren en zelfs kleine dorpjes kunnen lastig zijn met hun nauwe straatjes.

Het huren van een auto is geen enkel probleem op de meeste vliegvelden is er genoeg aanbod. Boeken vanuit Nederland is ook geen punt. Ik heb goede ervaring met easyterra.nl. Of huur rechtstreeks via Alamo.nl.

Lokaal vervoer

De meeste bezienswaardigheden in de steden zijn vaak redelijk op loopafstand van elkaar. Wil je je wat tijd en moeite besparen dan is een taxi vaak het beste alternatief. Ben je in Lissabon of Porto dan mag je een ritje in de tram niet missen. Wat een bezienswaardigheid op zich is (tram28 in Lissabon).

Wil je rondreizen door Noord Portugal, lees dan het artikel over de Cherie’s stedentrip naar Porto!