Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Emigreren naar Portugal mét je kinderen

by Ewald   ·  10 maanden ago   ·  
thumbnail
4.8/5 (5)

Emigreren naar Portugal mét je kinderen: dit Nederlandse koppel deed het!

Stel: je hebt drie kinderen en je besluit om Nederland te verlaten en in Portugal een nieuw bestaan op te bouwen. Jan en Boukeline van Rulo deden het, meer dan tien jaar geleden. Mét hun kinderen die toen 17, 14 en 9 jaar oud waren gingen zij emigreren naar Portugal. Hun omgeving had ernstige twijfels bij hun beslissing: wat deden ze hun kinderen aan? Bijna tien jaar later is hun verhuizing een echt succes: het volledige gezin woont en werkt met veel plezier in Portugal.

Boukeline en haar man Jan namen de stap om te emigreren naar Portugal toen de kinderen 17, 14 en 9 jaar oud waren. Vooral de oudste tienerdochter had moeite met de uittocht uit Nederland: het valt niet mee om als 17-jarige al je vrienden en je vertrouwde leven achter te laten voor een volledig onbekend land waar je niet eens de taal spreekt. En ja, in het begin was het niet makkelijk. Maar ondertussen hebben ze hun draai helemaal gevonden: ze spreken vloeiend Portugees en zijn helemaal ingeburgerd. De oudste dochter, die ondertussen bijna een dertiger is, wil zelfs helemaal niet meer terug naar Nederland.

Naar school

Om de integratie in Portugal snel te laten verlopen, koos dit Nederlandse koppel ervoor om de kinderen naar een normale Portugese school te sturen. Dat liep aanvankelijk niet van een leien dakje: iedere dag kwam de kroost thuis met barstende hoofdpijn van het ingespannen luisteren om toch maar iets te begrijpen van het snelle Portugees. Achteraf gezien was dat de keuze voor een Portugese school de enige juiste om snel Portugees te leren, en tien jaar later zijn de kinderen hun ouders dankbaar voor deze beslissing.

De twee oudsten konden op hun school ook een beetje terugvallen op het Engels, omdat enkele leraren en leerlingen die taal machtig waren. Dat kon de overgang voor hen verzachten. De jongste 9-jarige zoon had minder geluk. In zijn dorpsschooltje sprak de juf geen woord Engels. Ze hield er bovendien vooroorlogse ideeën over lesgeven en orde houden op na: een fout werd afgestraft met een tikje op het hoofd. Wie niet luisterde, werd aan het oor getrokken. En als de juf dan nóg niet tevreden was met de orde in haar klas, dan durfde ze een schoen door het klaslokaal te gooien, of zelfs te slaan met een stok.Ook de Portugese buurvrouw van Boukeline vond dat gedrag te gek voor woorden, maar ja, “het is wel de schooljuf”. Zo’n ‘professora’ heeft aanzien, en haar wil is wet. De jongste zoon heeft gelukkig nooit zelf een lijfstraf over zich heen gekregen. En eens op de middelbare school ging het er een pak zachtzinniger aan toe.

Koude klaslokalen maar warme maaltijd

Niet alleen de lesmethodes, ook de schoolinterieurs in Portugal deden Boukeline en Jan nogal ouderwets aan. In vergelijking met Nederland zagen de meeste scholen er nogal verwaarloosd uit, met overal krijtborden en heel veel roestige tafels en stoelen in de klas. De verf op de muren was afgebladderd en in de winter werden de lokalen amper verwarmd, waardoor het er steenkoud was. Maar zelfs dat wende: met een winterjas en handschoenen aan kan je óók les volgen. En ondanks die minpunten, is dit Nederlandse koppel best overtuigd van de kwaliteit van het onderwijs. Bovendien werden de kinderen elke dag met de schoolbus opgehaald en weer thuisgebracht, een service die voor de jongsten zelfs gratis is.

Nog een echt pluspunt: de kinderen kregen tijdens de middagpauze een volledige maaltijd voorgeschoteld, die bestaat uit soep, rijst, aardappelen en groente. Als dessert was er een stuk fruit. Een hele verbetering ten opzichte van de Nederlandse schoolcafetaria’s, waar meestal niet veel meer te krijgen is dan een ongezonde en vette hap.

Zij blijven

De kinderen van Jan en Boukeline spreken ondertussen drie talen vloeiend, hebben zich aangepast aan een nieuwe cultuur en kunnen zich redden in allerlei situaties. Het plan om met oudere kinderen emigreren hoeft helemaal niet te mislukken. “Onze kinderen hebben de tijd dat we in Nederland hebben gewoond heel bewust meegemaakt en kunnen daarom ook makkelijker de voor- en nadelen inzien van het emigreren naar een ander land”, vertelt Boukeline. “En mochten ze later toch teruggaan naar Nederland, dan waren hun jaren in Portugal zéker geen verspilling, maar eerder een verrijking van hun leven.”

Jan en Boukeline verhuren accomodaties in en rond Albufeira. Hun website; casa-ablufeira.com

Geef een reactie