In de voetsporen van architect Siza Vieira

Dit artikel heeft is nog niet beoordeeld. Een vakantie naar Portugal is zó geboekt en hoeft ook niet duur te zijn. Maar, wat ga je allemaal ondernemen tijdens je vakantie? Er is genoeg te doen in Portugal, dus je hoeft je niet te vervelen. Zonnen aan het strand, urenlang wandelen zonder iemand tegen te komen, […]

Een vakantie naar Portugal is zó geboekt en hoeft ook niet duur te zijn. Maar, wat ga je allemaal ondernemen tijdens je vakantie? Er is genoeg te doen in Portugal, dus je hoeft je niet te vervelen. Zonnen aan het strand, urenlang wandelen zonder iemand tegen te komen, de vele pittoreske stadjes en dorpjes bekijken of de prachtige steden Lissabon, Porto, Coimbra. Mogelijkheden te over.

De beroemde Portugese architect, Álvaro Siza Vieira

Wil je iets bijzonders doen tijdens de vakantie? Stap dan in de voetsporen van de beroemde Portugese architect, Álvaro Siza Vieira. Álvare Joaquim de Melo Siza Vieira werd geboren in 1933 in Matoshinsos, vlakbij Porto. In 1955 studeerde hij af aan de Universiteit van Porto. Al voordat hij zijn studie afrondde, ontwierp hij vier huizen in zijn geboorteplaats. Hoewel Siza inmiddels over de hele wereld beroemd is, blijft hij nog steeds graag in zijn geboortestreek. Voor een overzicht van zijn gebouwen hoef je dus niet ver te reizen.

Matosinhos, Porto

Begin in Matosinhos. Niet alleen omdat het zo’n leuke authentieke plaats is aan de oceaan, maar ook omdat je hier nog veel van de werken van Siza terugvindt. Tussen 1958 en 1963 werkte hij aan het Boa Nova (Casa de Chá Boa-Nova) restaurant. Het ligt niet ver van het centrum en gaat volledig op in het landschap. Het is nog steeds geopend, behalve op zondag.

Voor de volgende Siza-hotspot hoef je niet ver: Piscina des Marés ligt in dezelfde straat en is gemaakt in het begin van de jaren ’60. Het zoutwaterzwembad gaat, net als het restaurant, helemaal op in de omgeving. Bovendien ligt het direct aan de kust, dus je hebt een prachtig uitzicht over de oceaan. Vergeet de zwemkleding niet!

Schrijvershuis van Luisa Ferreira da Costa

De schrijfster Luisa Ferreira da Costa vroeg de jonge Siza Vieira in 1962 om een huis voor hem te ontwerpen, ook in Matosinhos. Zij wilde privacy, rust en indirect licht om fijn bij te kunnen schrijven. Siza ontwierp een ogenschijnlijk simpel wit huis, met twee verdiepingen en lichtkoepels. Het is nog steeds te bekijken, maar dan in een modernere versie. Eind jaren ’80 restaureerde Siza het huis om aan de wensen van de nieuwe eigenaresse, Miranda Santos, te voldoen.

Het Serralves Museum voor Moderne Kunst is een van de mooiste werken van de architect en typerend voor zijn stijl.

Zijn nieuwere gebouwen in Porto

In Porto bekijk je de nieuwere gebouwen die ontworpen zijn door Siza Vieira. Tussen 1987 en 1993 werkte hij aan de Architectuurfaculteit van de Universiteit van Porto. Het is niet verwonderlijk dat de grote meester ook doceert aan de universiteit. In de jaren ’90 werkte Siza aan het Serralves Museum voor Moderne Kunst. Het witte minimalistische gebouw is een van de mooiste werken van de architect en typerend voor zijn stijl. Hoewel zijn stijl moeilijk te beschrijven is, valt het gebruik van de kleur wit op. Wit reflecteert licht, waardoor zijn gebouwen een spel met de zon lijken te spelen.

Lissabon

Siza Vieira was ook verantwoordelijk voor de wederopbouw van de wijk Chiado in Lissabon. In 1998 verwoestte een grote brand tientallen huizen en winkels. Voor die restauratie heeft hij terecht veel lof ontvangen. Het project nam tien jaar in beslag. Het is nu een chique en populair winkelgebied, vlakbij de centrale winkelstraat Rua Augusta.

Adressen
Casa de Cha Boa-Nova – Avenida da Liberdade, Leca da Palmeira, Matosinhos
Piscina das Mares – Avenida da Liberdade, Leca da Palmeira, Matosinhos
Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto – Via Panorâmica Edgar Cardoso  4150-755 Porto
Serralves Museum – Rua D. João Castro, 210, Porto
Chiado – Rua Garret en Rua do Carmo, Lissabon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *