Klimaat Portugal & beste reistijd

thumbnail

In dit artikel geven we je informatie over het Portugese klimaat, zodat jij de beste reistijd voor jouw vakantie of citytrip kunt plannen. Om te voorkomen dat je regenachtig weer hebt tijdens jouw stedentrip naar Lissabon.

Om het klimaat te begrijpen, is het van belang om iets van de geografische ligging van Portugal te weten.

Geografie van Portugal

Samen met Ierland ligt Portugal aan de meest westelijke rand van Europa. Met een oppervlakte van 92.389 km2 en slechts 560 km van noord naar zuid en 220 km van oost naar west, is het een van de kleinste landen van Europa. Maar het is ook een van de meest geografisch gevarieerde landen.

In het westen en zuiden begrensd door de Atlantische Oceaan en in het oosten en noorden door Spanje.

Portugal biedt alles, van dramatische bergketens en weelderige, groene valleien in het noorden tot vlakke, droge vlaktes en golvende landschappen in het zuiden.

Noord & Zuid Portugal. Totaal verschillend.

Het land wordt door de rivier de Tejo in tweeën verdeelt. Ten noorden van de Tejo liggen de meeste bergen van het land. Het Noordwesten is groen en heuvelachtig met vele rivieren. Meer naar het oosten heb je de ruigere bergen en wordt wel ’terra fria’, oftewel ‘koud land’ genoemd.

De zuidelijke helft van het land is overwegend vlak. Alleen op de scheidingslijn van de Alentejo en de Algarve ligt een heuvel reeks.

Deze heuvels fungeren als een buffer tegen het noordelijke klimaat voor de Algarve, die zich koestert in een beschermd mediterraans klimaat.

Hoe is het klimaat in Portugal?

Zoals hierboven beschreven bevindt Portugal zich in een unieke positie in Europa. Het heeft namelijk zowel een Atlantisch als de Mediterraan klimaat, welke het weer in de diverse regio’s bepaald.

Het is echter de Atlantische Oceaan die het land het meest beïnvloedt.

Het weer in Porto, Lissabon of Faro in de Algarve kunnen op een en dezelfde dag nogal verschillen. Dit komt door hun ligging respectievelijk in het noorden, midden en zuiden van Portugal.

Wat is de beste reistijd?

Het Portugese klimaat is gematigd, en je vindt aangenaam weer overal in de periode van april tot september, vaak tot in oktober, en bijna het hele jaar door in de Algarve.

Gemiddeld aantal zonuren

Ben je een echte zonaanbidder? Dan heb je het goed in Portugal.

Er is gemiddeld 12 uur zon per dag tijdens een typische zomer in de Algarve. Deze daalt naar zes uur in de winter. In het noorden daalt het gemiddelde in de winter dagelijks tot ongeveer vier, maar tijdens de zomer een prettige 10 uur.

Gemiddelde regenval

Het Noordwesten van Portugal heeft een merkbaar milder, maar ook damper weer dan de rest van het land.

Er kan jaarlijks 2000 mm regen vallen, in vergelijking met een jaargemiddelde van 300 mm in de binnenlanden van de Algarve. 686 mm in Lissabon en een nationaal gemiddelde van 1100 mm.

Gemiddelde temperaturen

De Atlantische Oceaan helpt ook om het droge mediterrane klimaat van de warme kustgebieden te matigen.

De winters zijn door de invloed van de Atlantische Oceaan mild in deze kustgebieden, met een gemiddelde van 13 graden in Lissabon, 12 graden in Porto en 16 graden in Faro.

In het binnenland zijn er echter grotere temperatuurschommelingen, dankzij de continentale wind die uit de omgeving waait. De zomers kunnen pijnlijk warm zijn in de bovenste Douro-vallei en Alentejo, met droogte die vaak een maand of langer aanhoudt. Verder naar het zuiden kan droogte nog langer duren.

Lissabon panorama foto
Lissabon

Klimaat Lissabon

De ligging van Lissabon direct aan de Atlantische Oceaan matigt de hete zomertemperaturen vaak tot een comfortabele 28 graden.

Alhoewel voor een citytrip de beste reistijd vooral voor- en najaar is, is het met een beetje wind van zee ook zomers goed vertoeven in de hoofdstad.

Met een gemiddelde 686 mm aan regenval in Lissabon blijft het ruim onder het nationaal gemiddelde van 1100 mm.

Actueel weer Lissabon

Klimaattabel Lissabon

Porto - Lissabon
Porto

Klimaat Porto

Er is gemiddeld 10 uur zon per dag tijdens een typische zomer in de Porto. Wat heerlijk om een terrasje nog laat te pakken aan de Douro.

In de winter daalt dit gemiddelde behoorlijk en neemt de kans op een regenachtige dag toe.

De beste reistijd voor een stedentrip naar Porto is met name mei tot en met september.

Actueel weer Porto

Klimaattabel Porto

Algarve strand
Algarve

Klimaat Algarve

Ben je een echte zonaanbidder? Dan heb je het goed in de Algarve. Er is gemiddeld 12 uur zon per dag tijdens de zomer. Tegen zes uur in de winter.

Voor veel regen hoef je niet te vrezen in de Algarve. Met een jaargemiddelde van 300 mm ten opzichte van een nationaal gemiddelde van 1100 mm.

Eigenlijk kun je het gehele jaar wel in de Algarve terecht.

Actueel weer Faro

Klimaattabel Faro

csv

Klimaatdata afkomstig van climate-data.org

Een lekker weekend of weekje Portugal plannen?

Zoek je een vlucht voor een weekendje naar veelzijdig Lissabon of wellicht verrassend Porto? Dan is jouw keuze voor de luchthaven snel gemaakt. Voor een weekje Algarve of een rondreis heb je meer opties waaruit je kunt kiezen.

Met onderstaande tips vind je de goedkope vliegtickets.