Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

De drie voornaamste Portugese wijngebieden

by ewaldvanderhoop@gmail.com   ·  5 jaren ago  
thumbnail

Vinho Verde

De Vinho Verde is een wijnstreek in het noorden van Portugal, rond de steden Braga en Viana do Castelo en eindigend in Porto. De Rio Douro begrenst de streek in het zuiden; de rivier Minho is de noordelijke grens. De Atlantische Oceaan zorgt voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus. Uit deze streek komen de witte wijnen van het wijnhuis als de Alvarinho en Arca Nova Vinho Verde. De naam Vinho Verde verwijst niet naar de groene schijn, die de witte wijn heeft, maar naar het feit dat de oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht. De wijnen zijn licht mousserend en krijgen het koolzuur als gevolg van de malolactische gisting waar het wrange appelzuur wordt omgezet in melkzuur.

Bairrada

De Bairrada bevindt zich in centraal Portugal tussen de steden Aveiro en Coimbra. In totaal telt de streek 18.000 ha wijngaarden. De bodem bevat veel klei (barro), waardoor de wijnen krachtig en vol zijn. Het klimaat kent warme zomers, milde winters en een natte lente. Deze streek werd in 1979 officieel erkend als DOC. De kwaliteit van de wijnen uit de Bairrada wordt echter al eeuwenlang geroemd. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van ca. 20.000 ha.

De mousserende wijn ‘Espumante’ uit de Bairrada is de beste van Portugal.

Wijngebied Alentejo

De Alentejo bestaat uit 13.000 ha wijngaarden in het zuidelijke binnenland, niet ver van de Spaanse grens, aan de rivier de Taag. Het landschap is er dor, vlak, droog en rotsachtig. De bodem is veelal graniet en leem. De DOC wijnen hebben veel body en zijn donkerrood. De belangrijkste druivensoorten voor onze rode kwaliteitswijn zijn Aragonês (Tinta Roriz – Tempranillo), Trincadeira, Alicante Bouschet en de Touriga Nacional. Voor de witte kwaliteitswijn zijn het de Roupeiro, Arinto en Antão Vaz. Door het warme weer in de regio, 35-45 graden is normaal in de zomer, hebben de druiven vaak een gebrek aan zuren. De Arinto, bekend uit de streek Bucelas, wordt hier dan ook hoofdzakelijk gebruikt vanwege zijn hoge zuurgraad. Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt. Er wordt vaak gezegd dat de beste wijnen van Portugal uit deze streek komen.

Probeer eens een Portugese wijn en laat u verrassen door de kwaliteit!

Até a vista!

Ateavista.nl is ontstaan vanuit de passie voor dit prachtige land en wordt door en voor de gepassioneerde Portugal-liefhebbers verwezenlijkt. Heb je een leuk artikel voor ons? Neem dan contact op.