Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Mosteiro da Batalha Santa Maria da Vitória

by ewaldvanderhoop@gmail.com   ·  3 jaar ago   ·  
thumbnail

Het klooster, Mosteiro da Batalha Santa Maria da Vitória, is een prachtig kloostercomplex, een van de meest mooie gotische monumenten die u kunt bewonderen. Het is een dominicanenklooster en opgenomen door UNESCO op de Werelderfgoedlijst. Batalha ligt op anderhalf uur rijden vanaf Lissabon.

Wanneer u het klooster bezoekt, maakt u een kleine reis door de geschiedenis van Portugal.

Dom João I liet het in 1385 bouwen als dank aan de Heilige Maagd voor de overwinning van de Portugezen tijdens de slag van Aljubarrota op 14 augustus van dat jaar. Nuno Alvares Pereira koos São Jorge bij Aljubarrota uit als een gunstige plaats. Hij had daar het strategisch plan uitgewerkt om de Spanjaarden, die met veel meer manschappen waren dan de Portugezen, te overmeesteren. In deze strijd zorgde hij ervoor dat Portugal ook Portugal is gebleven en niet in handen van Spanje viel.

Kapel

U begint tijdens bij de ongeveer 80 meter lange en 32,5 meter hoge kerkschip. Aan uw rechterzijde loopt u de Capela do Fundador in, de kapel van de grondlegger, waar Dom João I met zijn vrouw Dona Filipa de Lencastre in een monumentaal graf rust. Enkele van hun zonen liggen hier ook, onder wie ook Hendrik de Zeevaarder.

Kloostergang

In de kloostergang loopt u langs kunstwerken van takken, bladeren, bloemen en vruchten uit steen, die de bogen opvullen. De symbolen van koning Manuel I: het Christuskruis en de armillairsfeer in de zo typisch Portugese Manuelijnse stijl.

Kapittelzaal

De roem van de Kapittelzaal is te danken aan haar adembenemende gewelven. Zonder enige ondersteuning in het midden, is dit één van de gewaagdste bouwwerken van de gotische architectuur in Europa. De zaal inspireerde tot een legende, die vertelt dat haar architect, Afonso Domingues, drie nachten lang onder de gewelven sliep om zich ervan te overtuigen dat deze niet zouden instorten. Vandaag de dag blijken architecten nog steeds onder de indruk van deze bouwkunst!

Verder treft u in deze zaal twee wachten bij het Graf van de Onbekende Soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Elk uur vindt hier de wisseling van de wacht plaats. Strak geleid en bijzonder om een keer te ervaren.

Achter de kerk

Achter de kerk een open ruimte met een overweldigende monumentaliteit, die zich tot het oneindige van de hemel uitstrekt. Het zijn de Capelas Imperfeitas (de Onvoltooide Kapellen), die nooit af zijn gekomen. In deze ruimte staat nog een ander meesterwerk van de Manuelijnse stijl (net als de Toren de Belem in Lissabon): een portaal bestaande uit een rij bogen en hele smalle pilaren, die heel fijn zijn bewerkt. Het is een monument dat u nooit meer zult vergeten!

Até a vista!

Ateavista.nl is ontstaan vanuit de passie voor dit prachtige land en wordt door en voor de gepassioneerde Portugal-liefhebbers verwezenlijkt. Heb je een leuk artikel voor ons? Neem dan contact op.

Geef een reactie