Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

De bezienswaardigheid in Cascais, Casa das Histórias

by Ewald   ·  1 jaar ago   ·  
thumbnail
4/5 (1)

Een zonnige dag in januari. En ik ga een advies opvolgen dat een suppoost van de Colecção Berardo in Belém (Lissabon) mij in oktober gaf: ga naar Casa das Histórias in Cascais om het werk van Paula Rego te zien.

Paula Rego

Rego, Portugese kunstenares (woonachtig in Londen) maakt prachtige werken en is terecht wereldberoemd, met vele exposities wereldwijd. Sinds de opening van dit museum in Cascais in 2009 is haar werk in wisselende, vaak thematische, tentoonstellingen te zien. Ik vervolg later met een artikel over het werk van de kunstenares, nu eerst het museum zelf.

Souto de Moura heeft een oeuvre geproduceerd dat van onze tijd is.

De architect van Casa das Histórias

Eduardo Souto de Moura is in 1952 geboren in Porto. Hij studeerde architectuur daar en behaalde zijn diploma in 1980. In 2011 is hij bekroond met de Pritzker Prize, de Nobelprijs van de architectuur. Uit het juryrapport samengevat: gedurende de afgelopen drie decennia heeft Souto de Moura een oeuvre geproduceerd dat van onze tijd is. Het herbergt echo’s van architectonische tradities. (…) Zijn gebouwen hebben een unieke mogelijkheid om schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen namelijk krachtigheid en bescheidenheid, bravoure en subtiliteit samen te brengen (…).

Casa das Histórias Paula Rego

Paula Rego heeft zelf gekozen voor Souto de Moura. Het is volledig naar de wensen en verwachtingen van Rego gebouwd.
Ik was voorbereid toen ik naar het Casa kwam, maar ik werd toch verrast door de gedurfdheid van het ontwerp. Het maakt me blij dit soort architectuur. Je kunt natuurlijk publiceren dat je een gebouw laat aansluiten op de omgeving. Dat is nadat je die omgeving hebt bestudeerd, neem ik aan, met architectenogen. Maar dat dit idee ook zo overkomt, bij mij dan, vind ik knap.

Visie van het ontwerp

Casa das Historias maakt gebruik van bepaalde aspecten van de historische architectuur van de regio, Cascais. Het land en de bomen die er vroeger op groeiden zijn opgenomen als fundamentele elementen. Vier vleugels, van verschillende hoogtes en maten zijn de elementaire delen van het gebouw. Het gebouw zelf is onderverdeeld in kamers. Deze leiden naar elkaar en naar een centrale ruimte waar de tijdelijke tentoonstellingen huizen.

Op het terras van het café werd ik getroffen door de rode kleur van het dak tegen de fel blauwe lucht. Natuurlijk is er een museumwinkel. Het auditorium biedt plaats aan 200 bezoekers voor lezingen en films.

Kijk voor actuele voorstellingen en nadere informatie op: casadashistoriaspaularego.com

Geef een reactie