Ontdek Lissabon. Deze bezienswaardigheden mag je niet missen!

thumbnail

Lissabon biedt een enorme hoeveelheid aan historische en moderne bezienswaardigheden. In dit overzicht hebben we deze bezienswaardigheden per wijk gerangschikt.

Maar eerst een stukje achtergrond informatie over Lissabon. De ligging van Lissabon op zeven lage heuvels naast de Rio Tejo is uniek. Het geeft de stad prachtige vergezichten (Miradouros) en mooi bochtige straatjes heuvelop en afwaarts.

De meeste bezienswaardigheden in Lissabon zijn prima vanuit het centrum lopend te bereiken. Voor de andere zou ik gewoon een taxi pakken, dat is best betaalbaar.

In het hart van de stad zijn brede, met bomen omzoomde lanen versierd met art nouveau-gebouwen, mozaïek-betegelde straten en terrasjes.

Dit in tegenstelling to de wijk Alfama. Hier tref je een wirwar van smalle straten met oude tegen elkaar opgebouwde huizen. De huizen hebben een duidelijke Moorse stijl.

Dan nu een opsomming van de bezienswaardigheden in Lissabon per wijk. Te beginnen met de meest toeristiche wijk van Lissabon; Alfama.

 • Alfama
  • Het Nationaal Pantheon Santa Engracia
  • Het vergeten klooster van Sao Vicente de Fora
  • Dievenmarkt – Feira da Ladra
  • Miradouro das Portas do Sol
  • Igreja de São Miguel
  • Se de Lisboa
  • Castelo de Sao Jorge
  • Fado museum
 • Graca
  • Miradouro da Senhora do Monte
 • Baixa
  • Arco da Rua Augusta
  • Elevador de Santa Justa
 • Chiado
  • Fado in Chiado
 • Belém
  • Klooster Santa Maria de Belém
  • Torre de Belém
 • Rato & Saldanha
  • Museum Calouste Gulbenkian
  • Centrum voor moderne kunst
  • Aquaduct dos Aquas Livres

Een bezienswaardigheid op zich zelf; de wijk Alfama

De wijk Alfama in Lissabon
De wijk Alfama in Lissabon

Ben je in Lissabon? Dan mag je de wijk Alfama niet missen! Want zeg je Lissabon, dan zeg je Alfama.

De wijk Alfama ligt ten Oosten en Noordoosten van het centrum (de Baixa), en loopt door tot aan de rivier de Taag. Veel van het erfgoed van Lissabon en haar meest interessante bezienswaardigheden zijn bewaard gebleven in deze charmante wijk.

In deze wijk vind je sporen van zowel de Arabische invloed, als het vissersverleden van Lissabon terug.

Alfama is Lissabons oudste en historisch meest interessante wijk

Alfama’s smalle steegjes en kleine pleintjes nodigen je uit om de sfeer van deze wijk in je op te zuigen. Haar visgeuren, geluiden van Fado en wapperend wasgoed gehangen boven je hoofd in de nauwe steegjes zijn uniek.

Door de populariteit van Lissabon als stedentrip bestemming, kan het hier wel eens druk worden. Tijdens het hoogseizoen, zou ik vroeg op pad gaan.

Vanuit de Baixa loop te gemakkelijk de wijk in en tegen het imposante Se. Maar het is veel fijner om hoog te beginnen en dan slenterend naar de Taag af te dalen.

Een ontdekking door Alfama, waar te beginnen?

Wellicht een mooi punt om jouw voettocht door de Alfama te beginnen is bij het Nationaal Patheon. Deze kerk ligt helemaal in het Oosten van de wijk.

Neem een taxi en ga vervolgens te voet en wellicht een stukje met tram 28 terug naar het centrum (Baixa).

Een ander optie is te beginnen bij Castelo de Sao Jorge. Ben je goed te been en heb je zin in een uitdaging, neem dan de trappen omhoog vanaf Rua da Madalena. Deze straat ligt net achter Praca da Fiqueira.

Bij de opsomming van onderstaande bezienswaardigheden heb ik de eerste optie gekozen en begin ik bij Santa Engracia.


Het Nationaal Pantheon Santa Engracia

Alfama Panteao Nacional Lissabon
Panteao Nacional

Het Nationaal Pantheon Santa Engracia, dat de graven van grote figuren van de Portugese geschiedenis herbergt, was oorspronkelijk bestemd als kerk van Santa Engrácia.

De persoonlijkheden die hier begraven liggen, zijn onder meer de presidenten van de republiek, enkele beroemde schrijvers waaronder João de Deus, fado zanger Amália Rodrigues en voetballer Eusébio.

Santa Engracia is gebouwd in 1681 en is een nationaal pantheon (Pantheon betekent ‘gewijd aan alle goden’). Het duurde drie eeuwen om het Nationaal Pantheon te voltooien. Het is gebouwd in barokstijl en met witte steen afgewerkt. Het is geclassificeerd als een nationaal monument.

Santa Engracia heeft een enorme centrale koepel en een dakterras met een prachtig uitzicht over de historische wijk Alfama en de rivier de Taag. Deze bezienswaardigheid in Lissabon mag je echt niet missen!

Openingstijden: mei-sep, di-zo 10 tot 18 uur; Okt-apr, di-zo 10 tot 17 uur


Dievenmarkt – Feira da Ladra

Ben je toevallig op een Zaterdag- of dinsdagochtend bij het Nationaal Pantheon Santa Engracia, dan tref je de vlooienmarkt ‘Faira da Larda’ om de hoek aan het Campo de Santa Clara.

Feira da Ladra letterlijk vertaalt als de ‘dievenmarkt’. Het is de oudste en meest levendige vlooienmarkt in Lissabon en is gespecialiseerd in antiek- en tweedehandsartikelen, waaronder dunne boeken, keramiek, stoffige glazen en munten. Het is ook vol met verschillende oude snuisterijen.

Voor degenen graag lekker rondstruinen over markten is dit een aanrader en met een beetje geluk wordt je beloond met enkele verborgen edelstenen.

Openingstijden: Di 7.00-21.00, Za 7-18


Het vergeten klooster van Sao Vicente de Fora

Sao Vicente de Fora in Lissabon
Sao Vicente de Fora

Het Klooster van Sao Vicente de Fora bevindt zich op nog geen 200 meter van bovengenoemde bezienswaardigheden.

Het ligt op een van de hoogste punten in Alfama. Het heeft een onberispelijk witgewassen exterieur en hoge torens met een dakterras. Vanaf de top kun je genieten van de ongelooflijke skyline van Lissabon.

Het klooster is zelden te druk, omdat de meeste toeristen te druk zijn met andere bezienswaardigheden in Lissabon. De Sao Vicente Kerk is ook een bezoek waard om zijn 100.000 barokken tegels te bewonderen. Binnen is een ruime locatie met een vreselijke sfeer en een donker mausoleum, de begraafplaats van de Bragança familie.

Openingstijden: Ma-Za 8u-17uur; Zo 8.00-12.00 uur


Miradouro das Portas do Sol

De Porta do Sol was een oude deur van de stad Lissabon, ingevoegd in de moorse omheining van de stad.

Dit plein met uitzichtpunt is een mooi moment voor een bakje koffie na jouw bezoek aan Castelo de São Jorge of het Panteão Nacional. Je kunt hier genieten van het prachtige uitzicht.

Vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht op Igreja de São Vicente de Fora tot aan de Taag.

Nu moet je even opletten anders loop je er aan voorbij. Onderaan de Largo das Portas do Sol in de bocht van de weg, vind je trappen naar beneden. Neem deze en na enkele kronkelige stegen loop je tegen de achterkant van een prachtig kerkje aan; Igreja de São Miguel.

Largo das Portas do Sol ligt aan de route van tram 28. Je zou hier dus kunnen opstappen voor een ritje terug naar de Baixa of zelfs door naar Bairro Alto.

Mocht je dat doen, neem dan nog even een kijkje vanaf Miradouro Santa Luzia. Ik blijf er altijd even hangen en genieten van het uitzicht voordat ik verder afdaal richting het centrum.


Igreja de São Miguel
Igreja de São Miguel gelegen tussen de nauwe straatjes van Alfama

Igreja de São Miguel

De kerk van São Miguel is gelegen in de parochie van Santa Maria Maior.

De oorspronkelijke is gebouwd in een maniëristische en barokke stijl . De witte façade is prachtig met twee klokkentorens links en rechts. 

Nu is het zaak om weer omhoog te komen naar de brede rua Augusto Rosa, welke lijdt naar de laatste bestemming; Se de Lisboa. Door enkele nauwe steegjes die omhoog kronkelen kom je op de rua Augusto Rosa uit.


Se de Lisboa

Tram 28 rijdend langs Se de Lisboa
Tram 28 rijdend langs Se de Lisboa

Opgericht in de 12e eeuw, is de kathedraal van Se, ook bekend als de kathedraal van Lissabon, de oudste kerk in Lissabon. Het bevat details van de romaanse en gotische architectuur stijlen, waardoor het lijkt op een prachtig kasteel.

Aan de achterkant van de ingang bevinden zich de 14e-eeuwse kloosters, met Romeinse en Moorse attributen uit archeologische opgravingen. Boven kunt u een schatkist vinden met een verzameling edelstenen, geleend uit de collectie van de 18e-eeuwse koning José.

Openingstijden: dagelijks 9.00 uur


En dan ben je weer terug in de Baixa. Tijd voor een uitgebreide en welverdiende lunch.

Nu hebben we op onze wandeltocht door de Alfama begonnen met het Nationaal Patheon. De andere optie was te beginnen bij Castelo de Sao Jorge. Uiteraard kan deze bezienswaardigheid niet op het lijstje ontbreken


Miradouro Do Castelo De Sao Jorge
Uitkijk vanaf het kasteel Sao Jorge

Bovenaan Castelo de Sao Jorg

Dit kasteel staat op een van de zeven heuvels in Lissabon. En is zeker een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon. Was het alleen al niet om het uitzicht op de wijk Alfama en de Taag.

Het kasteel dateert van de 6e eeuw en is gebouwd op een ouder fort uit de 2e eeuw, waarschijnlijk Romeins.

Griekse nederzettingen waren er vanaf de  6e eeuw v.C.  Het kasteel diende lang als de residentie van Moorse vorsten totdat het in 1147 door Afonso Henriques, de eerste koning (rei) van Portugal, werd veroverd.

Hij kreeg hulp van Noord-Europese kruisvaarders, voornamelijk van Engelse bondgenoten. Het kasteel is vernoemd naar de patroonheilige van de Engelsen, Saint George.

Tot de bouw van het Ribeira-paleis in de 16e eeuw diende het als koninklijk paleis. De ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, protegé van de koninklijke familie, had er een eigen kamer waar hij na terugkomst van zijn zeereizen kon uitrusten.

tickets Castelo de Sao Jorg

 


Fado museum

Je vindt het Fado museum halverwege de Alfama aan de rua do Terreiro do Trigo. In het museum wordt het verhaal van de belangrijkste muziekstroming in Portugal verteld.

In het Fado museum worden tevens workshops en verschillende muzieklessen gegeven.


Miradouro da Senhora do Monte

Miradouro da Senhora do Monte
Miradouro da Senhora do Monte

De vernieuwde Miradouro da Senhora do Monte heeft zijn naam gekregen vanwege de oude kapel van Nossa Senhora do Monte, opgericht in 1147, naast het uitzichtspunt.

Dit kleine kijkplatform is een van de beste locaties voor een adembenemend panoramisch uitzicht op Lissabon.


Bezienswaardigheden in Baixa

Het hele gebied van de rivieroever naar Rossio werd, na de catastrofale aardbeving van 1755, herbouwd als een rechthoekig raster. Brede straten met vele winkeltjes, restaurants en barretjes.

Deze ‘benedenstad’ blijft het kloppend hart van Lissabon. In het midden loopt de verkeersvrije Rua Augusta richting de Taag.


Arco da Rua Augusta

Lissabon - Arco de rua Augusta
Arco da Rua Augusta

De Arco da Rua Augusta, gebouwd na de aardbeving van Lissabon in 1755, symboliseert de wedergeboorte van de stad. Klim naar de top, bekijk sculpturen van Célestin Anatole Calmels en geniet van het sensationele 360°-uitzicht over de haven en de rest van de stad.

De tekst op de top betekent “De Deugden van de Grootsten” in het Latijn, omdat de triomfboog de kracht, prestaties en veerkracht van de Portugese burgers symboliseert.

Voor € 3,00 kun je de Arco op.

Tickets

 


Elevador de Santa Justa

Elevador de Santa Justa is een vreemde, maar charmante smeedijzeren lift ontworpen door een zekere Raul Mesnier (en niet door Gustave Eiffel).

Deze lift brengt je naar een platform met een mooi uitzicht richting Convento do Carmo in het Chiado district.


Bezienswaardigheden in Chiado & Barrio Alto

Deze twee districten, gelegen boven de Baixa in het westen, bieden veel vertier voor een avondje uit.


Fado in Chiado

Duik in de Portugese cultuur met dit muzikale spektakelstuk. Bezoek Fado in Chiado en bekijk een optreden van getalenteerde zangers en zangeressen en gitaristen. Het is TripAdvisor’s #1-activiteit in Portugal en een garantie op een geweldig avondje uit!

Een cultureel spektakelstuk met live-muziek!

De live Fado in Chiado is een geweldige manier om de diepgewortelde Portugese cultuur te ervaren, je dringt door tot de hart en ziel van het Portugese culturele erfgoed.

Ervaar de Portugese magie van klassieke gitaren en bekijk de indrukwekkende en ontroerende beelden van Lissabon die tijdens de show getoond worden.

Tickets

 


Bezienswaardigheden in Belém

De wijk Belém ligt ten Westen van Rossio was het vertrekpunt voor de ontdekkingsreizen van Portugal. De beroemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama vertrok vanuit Belem op 8 juli 1497 voor zijn tweejarige reis en ontdekte toen een zeeroute naar India.

Voor een veilige terugkeer van Vasco da Gama gaf Dom Manuel I de opdracht om een klooster te bouwen op de plaats van de kapel aan de rivier, waar da Gama en zijn officieren de hele nacht wakker waren gebleven voordat ze vertrokken.

Het klooster is gewijd aan de Maagd Maria, de heilige Maria van Bethlehem (in het Portugees, Santa Maria de Belém).

Tip: Pak tram 15 naar Belem. Deze begint bij Praca da Figueira en komt langs Praca do Comercio.


Klooster Santa Maria de Belém

Dit klooster behoort tot de mooiste overgebleven voorbeelden van het exotische Portugese Renaissance-Gotische architectuur. Zeker een bezoek waard.


Torre de Belém

Torre de Belem in Lissabon
Torre de Belem in Lissabon

Aan de oever van de rivier de Taag, staat de imposante verdedigingstoren Torre de Belém. De Toren van Belém werd in 1910 uitgeroepen tot nationaal monument en in 1983 werd hij door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.


Bezienswaardigheden in Rato & Saldanha

Deze noordelijke en noordwestelijke wijken van Lissabon hebben een allegaartje van attracties, variërend van broeikassen tot uitmuntende musea.

Heb je zin in een stevige wandeling dan kun je naar deze wijk lopen door Avenida da Liberdade te volgen. Je kunt echter ook de metro of de bus pakken.

Een niet te missen bezienswaardigheid is het Calouste Gulbenkia museum.


Museum Calouste Gulbenkian in Lissabon
Museum Calouste Gulbenkian in Lissabon

Museum Calouste Gulbenkian

Het museum Calouste Gulbenkian is zorgvuldig ontworpen en ligt in een rustig park aan de Avenida de Berna 45. En is zonder twijfel het mooiste museum van Portugal.

De collectie omvat elk belangrijk tijdperk van de Westerse en Oosterse kunst. Absoluut een bezoek waard.

Tickets

 

In het zelfde park ligt ook het centrum voor moderne kunst.


Centrum voor moderne kunst

Het aangrenzende Centro de Arte Moderna heeft de beste collectie Portugese kunst uit de 20e eeuw.

De gemakkelijkste manier om bij museum Calouste Gulbenkian of het centrum voor moderne kunst te komen is door de metro naar het station van Pahlava te nemen.


Aquaduct dos Aguas Livres in Lissabon
Aquaduct dos Aguas Livres

Aquaduct dos Aguas Livres in Lissabon

Eens een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon, maar tegenwoordig vaak over het hoofd gezien door toeristen, is het aquaduct dos Aguas Livres. Met 109 grijze stenen bogen.

Met 109 grijze stenen bogen die zuidwaarts over de heuvels naar Lissabon lopen vanuit Canecas, op meer dan 18 km afstand.

In de zomer leiden het bijbehorende museum en het gemeentelijk waterbedrijf gezamenlijk wandeltochten over het aquaduct.


Het Nationale Tegelmuseum

Nationale Tegelmuseum in Lissabon
Nationale Tegelmuseum in Lissabon

Een van de meest unieke bezienswaardigheden van Lissabon, het Nationale Tegelmuseum, mag natuurlijk niet op de lijst ontbreken. Het ligt aan de Taag een eindje voorbij de Alfama. Niet echt op loopafstand.

Het museum heeft een paar duizend azulejo tegels verzameld.  Het museum presenteert de geschiedenis van de kunst van de keramische tegel en vertelt het verhaal van hoe het een culturele en nationale traditie in Portugal werd.

De collectie bestaat uit decoratieve keramische tegels van verschillende leeftijden en perioden, van de 15e eeuw tot het einde van de 19e eeuw. De verschillende hallen van het museumhuis hebben verschillende soorten tegels, met elk type van geometrische Moorse vormen tot renaissance en gotische tegels.

Een bezoek aan dit museum is een goede gelegenheid om meer te leren over de geschiedenis en culturele traditie van Portugal. Evenals de chronologie en de evolutie van het azulejo meesterschap.

Openingstijden: Di-Zo 10u-18u


Tip: koop een Lisboa Card

Reis gratis door Lissabon en krijg toegang tot 26 musea en monumenten met de Lissabon Card.

Je krijgt o.a. gratis toegang tot de Torre de Belem, Mosteiro dos Jerónimos, de Santa Justa-lift en nog veel meer bijzondere plekken.

Plus, met deze pas kun je ook nog een aantal andere interessante kortingen verzilveren. Met de Lissabon Card haal je alles uit je bezoek aan de prachtige Portugese hoofdstad!

lissabon card

Lisboa Card

Lissabon card

 


Kaart van Lissabon

Touristische kaart Lissabon

Wij hebben een kaart met de boven genoemde bezienswaardigheden en inclusief de route van tram 28e gemaakt.

U kunt deze kaart als downloadbare pdf voor € 2,50 kopen en opslaan als pdf of uitprinten om mee te nemen.

Heb je nog andere Lissabon tips voor ons? Stuur ons een mailtje!