Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Stedentrip naar sfeervol Porto

by Sylvia   ·  4 jaar ago  
thumbnail

We gaan steeds vaker op stedentrips. Even er lekker helemaal tussenuit en genieten van de bijzondere sfeer in een andere stad. Het liefst natuurlijk naar een stad waar we nog nooit geweest zijn en waar we weer nieuwe indrukken op kunnen doen.

De stad Porto heeft de vakantieganger veel te bieden. Van een prachtig zeeaquarium tot bijzondere bouwwerken.

Het aanbod aan citytrips is groot. Grote metropolen of steden met veel bezienswaardigheden staan vaak hoog op onze bucketlist. Toch zijn niet alle steden even bekend en er zijn genoeg steden die eigenlijk een beetje ondergewaardeerd worden terwijl ze toch zoveel te bieden hebben voor een stedentrip.

porto bij nacht
Sfeervol beeld van Porto. Met zicht op de wijk Ribeira aan de overkant van de Douro

Een stedentrip naar Porto

Neem bijvoorbeeld het land Portugal, de meeste mensen denken dan aan Lissabon voor een stedentrip. Maar laten we vooral de citytrip naar Porto niet vergeten, de havenstad aan de prachtige Costa Verde.

Deze stad is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Duoro en het is de op één na grootste stad van Portugal, na Lissabon.

De wereldberoemde portwijnen komen al sinds de 17e eeuw uit Vila Nova de Gaia, een plaats die net onder Porto ligt. Vanzelfsprekend kun je tijdens je stedentrip in Porto overal deze heerlijke port proeven en op een terrasje aan de Duoro kan het niet anders dat deze port in de smaak zal vallen.

De wijk Ribeira in Porto

Het historische centrum

Maar natuurlijk is een stedentrip naar Porto meer dan heerlijke portwijn, lekker eten en gezellige terrassen. Er valt ook veel te bekijken. We beginnen in Ribeira, het oude centrum van de stad. Het is ook echt de oudste wijk van de stad Porto en de wijk ligt aan de Douro.

Het is ontzettend leuk om hier de portboten aan te zien meren. De prachtige gevels van de huizen aan de kade, de smalle straatjes en pittoreske steegjes zorgen voor een bijzondere sfeer. In combinatie met de lokale markten lijkt het straatbeeld hier een tijdje te hebben stilgestaan.

Torre dos Clérigos in Porto
Torre dos Clérigos

Een schitterend uitzicht en een groen hart

Vanaf de kathedraal Sé heb je een prachtig uitzicht over de historische wijk Ribeira. Deze kathedraal ligt aan de Terreiro da Sé en is een van de oudste bouwwerken van de stad. Ook het klooster wat ernaast ligt is zeker een bezoek waard.

De Torre dos Clérigos is een ander hoog bouwwerk in Porto, hij is vanuit de hele stad te zien. Hij hoort bij de Igreja dos Clérgos kerk en na een klim van circa 225 stappen is de beloning een schitterend uitzicht over de hele stad. Porto heeft ook een groen hart waar je heerlijk kunt relaxen tijdens je citytrip Porto. Het park Jardins do Palácio de Cristal is ook de plek waar veel concerten en andere evenementen worden gegeven.

Nederlandse invloeden in Porto

Maak tijdens de stedentrip in Porto ook eens boottocht over de Douro en bekijk de mooie stad en zijn fraaie bruggen eens vanaf het water.

In Porto vind je zelfs wat Nederlandse architectuur terug. Onze architect Rem Koolhaas is namelijk verantwoordelijk voor het opvallende gebouw Casa de Música. Zowel vanbinnen als van buiten is dit gebouw heel bijzonder.

Het gebouw is enigszins futuristisch wat een bijzondere tegenstelling is ten opzichte van de rest van de stad. De kosten van het gebouw liggen aanzienlijk hoger dan de kosten van 1000 stedentripjes naar Porto, het Casa de Música heeft namelijk circa 100 miljoen euro gekost.

Casa de Música in Porto ontworpen door Rem Koolhaas
Casa de Música

Dit mag je niet missen

Porto heeft ook een museum voor moderne kunst en het ligt vlakbij het centrum van Porto in het mooie Parque de Serralves. Het landgoed museum met de fraai aangelegde tuinen en de bijzondere sculpturen wordt veelal aangevuld met tijdelijke nationale en internationale tentoonstellingen.

Een andere bezienswaardigheid die zeker bezocht moet worden is de historische boekhandel annex bibliotheek Chardron, ook wel Livrario Lello & Irmão genoemd. Dit is misschien wel een van de mooiste boekhandels van de wereld. Zelfs de indrukwekkende trappen met de rode treden en het hout zijn prachtig om te zien. En dan zijn er nog al die boeken die het geheel een koninklijke uitstraling geven.

Het klimaat

Porto heeft een zeeklimaat met invloeden van de Atlantische zee maar ook van het mediterrane klimaat. De zomers kunnen warm zijn maar de luchtvochtigheid is laag en de wind van de zee zorgt voor een verkoelende bries. In de winter kan het nog weleens regenen, maar echt koud wordt het nooit. Een ideaal klimaat voor een stedentrip.

De hele dag door valt er iets te beleven

Porto is een sfeervolle stad waar het heerlijk is om door de straatjes te slenteren en een terrasje te pakken. Maar Porto is ook een bruisende stad met een befaamd nachtleven. Talrijke restaurants die uiteenlopen van eenvoudige eethuisjes tot de meest exclusieve restaurants. Probeer eens de ‘francesinha’ wat een van de bekendste gerechten van Porto is. Deze sandwich die overgoten is met saus moet je een keer geprobeerd hebben.

Na het eten zijn er genoeg bars en discotheken waar je de avond gezellig kunt voortzetten. De volgende dag staan er waarschijnlijk weer nieuwe bezienswaardigheden op je te wachten, want Porto heeft er genoeg. Je kunt vanuit Porto ook nog leuke uitstapjes of excursies maken. Bijvoorbeeld naar de portwijnkelders in Villa Nova de Gaia of naar een speciale fado-avond.


Kun je niet wachten om een keer een stedentrip naar Porto te maken? Kijk ook eens bij onze partner stedentrips.nl voor een aantrekkelijke citytrip naar Porto.

Profiteer van de voordelen

De stad Porto heeft de vakantieganger veel te bieden. Van een prachtig zeeaquarium tot bijzondere bouwwerken. Met de Hop-on Hop-off bus kun je door middel van twee routes de belangrijkste punten van de stad bezichtigen.

Het is vaak wel verstandig om voor bepaalde bezienswaardigheden of bijvoorbeeld de Hop-on Hop-off bus vooraf de tickets te bestellen. Dat scheelt lang wachten als het druk is en zo gaat er geen kostbare tijd van je citytrip in Porto verloren. Soms kun je met deze tickets ook alle wachtrijen overslaan.

Er zijn genoeg mogelijkheden om ook voordelige vliegtickets te boeken naar Porto. Des te meer heb je te spenderen tijdens je stedentrip in Porto. Je gaat hoe dan ook geen spijt krijgen van een bezoek aan deze sfeervolle en schitterende stad.

Até a vista!

Ateavista.nl is ontstaan vanuit de passie voor dit prachtige land en wordt door en voor de gepassioneerde Portugal-liefhebbers verwezenlijkt. Heb je een leuk artikel voor ons? Neem dan contact op.