Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Waarom Sintra op jouw bucketlist moet staan!

by ewaldvanderhoop@gmail.com   ·  3 jaar ago  
thumbnail

De Portugese stad Sintra, gelegen in het district Lissabon, verovert met haar specifieke sprookjesachtige uitstraling het hart van iedere bezoeker op slag. De stad is klein van omvang maar groots vanwege haar vele bezienswaardigheden.

Staat Sintra al op jouw bucketlist?

De Portugese stad Sintra, gelegen in het district Lissabon, verovert met haar specifieke sprookjesachtige uitstraling het hart van iedere bezoeker op slag. De stad is klein van omvang maar groots vanwege haar vele bezienswaardigheden.

Als je op de kaart van Portugal zoekt vind je de stad net iets onder het midden ten westen van Lissabon, zij is het best te vergelijken met een parel verstopt in een oester. De Portugese 19e-eeuwse romantiek laat zich hier in deze omgeving in al zijn grootsheid en op zijn allermooist aanschouwen.

Bezienswaardigheden

Lissabon in Portugal is al sinds jaar en dag een favoriete bestemming onder toeristen. Haar populariteit is de laatste jaren ook nog eens enorm gestegen. De nabijgelegen stad Sintra is echter minder goed bekend onder rondtrekkende toeristen.

Deze stad komt het echter ook zeker toe om voor eens en altijd goed op de kaart gezet te worden. Niet alleen vanwege haar mooie uitstraling maar zeker ook vanwege de vele must see bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Zoals bijvoorbeeld:

  • het park van Pena;
  • het paleis van Pena;
  • het nationaal paleis van Sintra;
  • het kasteel van de Moren.
  • Het park van Pena

Iedere bezoeker van het paleis van Pena ontvangt bij de ingang van dit paleis een kaart met daarop alle bezienswaardigheden in de omgeving van het paleis. Het park van Pena in al zijn schoonheid is onomstotelijk een van deze bezienswaardigheden. Dankzij het gunstige klimaat bieden de weelderige tuinen onderdak aan minstens vijfhonderd verschillende soorten bomen.

Wie urenlang betoverd rond wil dwalen als was hij de hoofdpersoon in een nog niet verteld sprookje wordt hier op zijn wenken bediend. De met fraai gekleurde steentjes ingelegde fonteinen en de zwarte zwanen in de hof vijvers geven je het gevoel dat je in een andere tijdsperiode geschoten bent. Zonder te overdrijven kun je minstens een halve dag wandelend en genietend doorbrengen in dit prachtige park. Geniet van wat je hier kan zien of ga op zoek naar de geheime plekjes in de tuinen van het park bij het paleis van Pena.

Het paleis van Pena

Het sprookjesachtige paleis van Pena, Palácio Nacional da Pena, was ooit het paleis waar Portugese prinsen en prinsessen graag vertoefden. Het paleis torent hoog boven de heuvels uit en laat zich het best omschrijven als een ongelooflijke mengelmoes van verschillende kleuren, tegels en bouwtechnische stijlen. Denk aan de renaissancestijl, de gotische stijl en Moorse invloeden. Meng deze stijlen dan door elkaar en je krijgt wat het Pena paleis is; een indrukwekkend bouwwerk met de uitstraling alsof het door Salvador Dali zelf ontworpen is.

Sinds 1995 staat dit paleis, waar het etiket droompaleis volledig van toepassing op is, op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit paleis bezoek je het best vroeg in de morgen, net na opening, om lange wachtrijen te voorkomen.

Het nationaal paleis

Zo’n 40 kilometer van Lissabon vandaan ligt het uit de veertiende eeuw daterende nationaal paleis, Palácio de Vila, ook wel Paço Real of koninklijke paleis van Portugal genoemd. In 1385 gaf koning Johan I opdracht dit paleis te herbouwen. Eeuwenlang werd dit met keramische tegels versierde paleis tijdens de zomermaanden door Portugese koningen bezocht en bewoond. Tot 1880 werd het paleis in gebruik genomen door de koninklijke familie.

Bij het uitroepen van de republiek, in 1910, werd het uitgeroepen tot een nationaal monument. In oktober 2017 kozen Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens hun staatsbezoek aan Portugal voor een rondleiding in dit, in het historische centrum gelegen, paleis.

Het kasteel van de Moren

Wie wandelt in de stad Sintra kan daar de Moorse residentie, de burcht, ook wel het kasteel van de Moren’ al waarnemen. Castelo dos Mouros zoals dit kasteel ook wel te boek staat kun je van beneden af al zien. Maak je eenmaal de wandeling naar boven dan ontdek je dat deze burcht qua omvang nog imposanter is dan je benden in de stad al vermoedde.

Adembenemend verspreid over rotsen word je hier getrakteerd op restanten van imposante bouwwerken en spectaculaire vergezichten uit vroegere tijden. Hier ook ontdek je voorwerpen die nog stammen uit de brons- en ijzertijd en de nieuwe ijstijd (de Neolithische periode). Zeer terecht staat dit uit de tiende eeuw stammende kasteel van de Moren dan ook op de kaart als een bezienswaardigheid die je echt gezien moet hebben.

Met de trein naar de moeder aller steden

Een plezierige manier om Sintra te bezoeken is per trein. Reis je vanuit Lissabon dan is de afstand van 24 kilometer tussen Lissabon en Sintra per trein zo het snelst afgelegd. Als bonus zie je onderweg delen van Lissabon die je anders waarschijnlijk niet gauw gezien zou hebben. Het is wel handig vooraf online je treinticket te kopen, via Comboios de Portugal, zodat je onderweg over een zitplaats beschikt.

Eerst Sintra zien, dan sterven

Vergeet de uitdrukking ‘eerst Rome zien en dan sterven’. Sintra met al haar fraaie bezienswaardigheden moet je op zijn minst ook een keer bezocht hebben. Zet daarom behalve Lissabon ook Sintra snel op je bucketlist. Pak de trein en bezoek deze mooie stad in Portugal en laat je verassen en veroveren door alle fraaie bezienswaardigheden hier in de verleidelijkste stad van Portugal.

Até a vista!

Ateavista.nl is ontstaan vanuit de passie voor dit prachtige land en wordt door en voor de gepassioneerde Portugal-liefhebbers verwezenlijkt. Heb je een leuk artikel voor ons? Neem dan contact op.