Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Lissabon: 4 tips van Katinka

by Katinka   ·  2 jaar ago   ·  
thumbnail

Lissabon: 4 tips van Katinka

Lissabon is de ideale bestemming voor een Europese citytrip. Naast zon, zee en strand, kun je er ook heerlijk cuisine vinden en de nodige cultuur opsnuiven. Er is dus genoeg te zien, te doen en te eten in deze Portugese hoofdstad! Van Katinka kregen we deze 3 tips.

De pleinen van Lissabon

Lissabon Praça dos Restauradores
Praça dos Restauradores

Lissabon is een bijzondere stad met een rijke geschiedenis. Er zijn dan ook verschillende bezienswaardigheden in deze Portugese hoofdstad te vinden die je echt niet mag missen. Neem bijvoorbeeld de binnenstad van Lissabon, ook wel de Baixa (benedenstad) genoemd. Hier ligt het eeuwenoude Praça de D. Pedro IV, oftewel het Rossio. Dit plein is al sinds de middeleeuwen het centrale plein van de stad en het diende door de jaren heen onder andere als ontmoetingsplek, executieplaats, marktplaats en plek voor stierengevechten. Tegenwoordig kun je gewoon gezellig over het plein lopen langs het grote fontein en de Dominicanenkerk bewonderen.

Bijna aangrenzend aan het Rossio ligt een ander plein: de Praça dos Restauradores. Dit plein, met een obelisk in het midden, herinnert Portugal aan hun onafhankelijkheid na 60 jaar Spaanse overheersing.

Tenslotte is er ook nog het Praça do Comércio, ook wel het Paleisplein genoemd. Hier stond namelijk het Koninklijke Ribeirapaleis, wat helaas in 1755 verwoest is door een grote aardbeving. Na deze natuurramp is er op het plein een standbeeld van Jozef I van Portugal onthuld.

Het tegelmuseum

Lissabon kent ook een aantal mooie musea die zeker een bezoekje waard zijn. Portugal staat onder andere bekend om de kenmerkende tegeltjes, ook wel Azulejo genoemd. Deze geglazuurde tegelpanelen kom je overal tegen in de stad en er is zelfs een heel museum aan gewijd: Museu Nacional do Azulejo.

Het gebouw waarin dit museum zit, is op zichzelf al heel bijzonder. Het is namelijk gevestigd in een 16e eeuwse klooster en je vindt er allerlei plafond- en muurschilderingen van verschillende heiligen en koningen. In het tegelmuseum zelf kun je alles te weten komen over de geschiedenis, techniek en het kunstzinnige aspect van de Azulejo-tegels.

Lissabon tram

Tram 28

Wie zich inleest over Lissabon kan niet om de herkenbare tram heen: Tram 28. De gele tram op deze lijn is een van de langste ritten door de stad en neemt je mee op haar route langs alle leuke plekjes. Je komt langs de wijken Graça en Mouraria en gaat alle heuvels op, zodat je die niet zelf meer hoeft op te lopen. Aangeraden wordt om bij Castelo de São Jorge uit te stappen. Dit Moorse kasteel bevindt zich op de hoogste heuvel van de Portugese hoofdstad en biedt uitkijk over de rivier Taag en de rest van de stad.

Reis gratis door Lissabon en krijg toegang tot 26 musea en monumenten met de Lissabon Card.

Een andere leuke halte om uit te stappen is bij Feira da Ladra. Deze vlooienmarkt bestaat al eeuwen en vindt elke dinsdag en zaterdag plaats. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt hier verkocht: kunst, cd’s, boeken, kleding, sieraden, antieke munten, militaire objecten, meubels. Afdingen wordt aangeraden!

Pastéis de Nata
Pastéis de Nata

Pastéis de Nata & Bica

Wanneer je in Portugal bent, moet je absoluut eens Pastéis de Nata gegeten hebben. Deze eiergebakjes met room zijn een ware lekkernij en kun je bij een van de vele bakkers in Lissabon kopen.

Samen met bica (Portugese espresso) de ideale snack tussen de middag! Naast deze zoetigheid, staat de Portugese keuken ook bekend om de lekkere zeevruchten. In Lissabon kun je daarom ook bij een van de vele visrestaurants terecht voor heerlijk verse (en goedkope!) vis.

In juni is er zelfs een heus sardinefestival, de Festo de Santo Antonio, waar je in heel Lissabon langs de straatjes vers gegrilde sardientjes kunt eten. Naast sardine, zijn ook dorade, zeebaars en zalm volop te verkrijgen in de stad. Kortom, een waar paradijs voor de visliefhebber!

Lissabon Card
Reis gratis door Lissabon en krijg toegang tot 26 musea en monumenten met de Lissabon Card.

Até a vista!

Ateavista.nl is ontstaan vanuit de passie voor dit prachtige land en wordt door en voor de gepassioneerde Portugal-liefhebbers verwezenlijkt. Heb je een leuk artikel voor ons? Neem dan contact op.

Geef een reactie