Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

De 3 mooiste steden van Noord Portugal

by ewaldvanderhoop@gmail.com   ·  6 jaar ago  
thumbnail

Noord Portugal, zo mooi en zo onbekend

Noord Portugal kent een lange geschiedenis en dat zie je terug in de drie grote steden en het landschap. Die geschiedenis heeft ook voor heel wat bezienswaardigheden gezorgd, zoals bijvoorbeeld het Castelo de Guimarães. Het nationale symbool van Portugal, de Galo de Barcelos, de haan van Barcelos, is eeuwen geleden uit een legende geboren. Als we het over het noorden hebben moeten we Porto niet vergeten, de op een na grootste stad van Portugal. Tip: een stedentrip Porto. Een stad bekend om zijn heerlijke portwijn en historische binnenstad. Dit zijn dan ook de drie steden die het Noorden van Portugal het beste representeren.

Dit zijn de drie steden die het Noorden van Portugal het beste representeren

Guimarães

Guimarães is uitgeroepen tot culturele hoofdstad 2012 van Europa. Het is een van de steden in Portugal die bekend staat om zijn geschiedenis en de overblijfselen daarvan. Zo staan er nog een vrijwel onbeschadigd kasteel en verschillende monumenten uit de middeleeuwen. Guimarães heeft vooral een koninklijke geschiedenis: de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques, woonde in Guimarães en zo werd de stad hoofdstad van Portugal. Castelo de Guimarães behoort tot een van de zeven wonderen van Portugal. Verder zijn er prachtige kerken, kloosters en paleizen in het, haast wel, middeleeuwse centrum. De prachtige tuinen en parken, zoals de tuin van O Palácio de Vila Flor, zijn een lust voor het oog.

Barcelos

Barcelos, een stad bekend om zijn legende van de haan van Barcelos. Er was eens een pelgrim die onterecht veroordeeld werd voor diefstal. Tegenover de rechter hield de pelgrim vol dat hij onschuldig was. De rechter, die een gebraden haan aan het eten was, veroordeelde hem toch. De pelgrim voorspelde dat de haan op zijn bord drie keer zou gaan kraaien als bewijs van zijn onschuld. Op het moment dat men de pelgrim wilde ophangen kraaide de haan drie keer. De man werd uiteindelijk vrijgelaten. Sindsdien staat de haan symbool voor ‘onvoorstelbaar geluk’.

Barcelos staat ook bekend om haar prachtige kerken als de Igreja da Misericórdia (kerk van barmhartigheid) en de Igreja do Terço (kerk van de rozenkrans) die vroeger bij het klooster van Barcelos hoorde. De Igreja do Terço is versierd met handgemaakte azulejos (tegeltjes) die samen een afbeelding vormen van de heilige Benedictus.

Porto en de Rio Douro

Noord Portugal staat vooral bekend om zijn lavradores (boeren) die op het land werken. De meest verbouwde producten in het noorden zijn druiven en olijven. De druiven worden aan de rand van de oever van de rivier de Douro verbouwd, een prachtig gezicht. De Rio Douro ontspringt in Spanje en loopt dwars door Noord Portugal en mondt uit in de Atlantische Oceaan.

Porto is een havenstad die gebouwd is op de noordelijke oever van de Douro. De stad is minder bekend dan Lissabon maar even mooi, volgens sommigen zelfs mooier. Porto wordt gekenmerkt door de grote brug, Ponte Dom Luís, de vissersbootjes, de portwijn en de caves do vinho do porto (de grotten van de portwijn). De stad is lange tijd in handen geweest van de arabieren (zoals wel meer delen van Portugal). De oorspronkelijke naam van Porto was Cale wat later Portucale werd, en waar Portugal van is afgeleid. Porto is verdeeld in het oude centrum en het nieuwe centrum. In het oude centrum vindt met vooral de historische monumenten, kerken en wijken. En in het nieuwe centrum vooral winkeltjes om bijvoorbeeld lekker te shoppen. Maar vrijwel overal in Porto vindt men wel een glaasje Port!

Até a vista!

Ateavista.nl is ontstaan vanuit de passie voor dit prachtige land en wordt door en voor de gepassioneerde Portugal-liefhebbers verwezenlijkt. Heb je een leuk artikel voor ons? Neem dan contact op.