Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Alfama, het kloppend hart van Lissabon

by Brend   ·  6 jaar ago  
thumbnail

Gelegen tussen het kasteel van São Jorge en de Taag, is Alfama het hart van Lissabon. Het ligt geïsoleerd, als een eiland in de stad. De naam is afkomstig van het Arabische al-hama, dat bron betekent. Verwijzend naar de warm waterbronnen die er in het verleden waren. Alfama is gebouwd volgens het plan van een Moorse kasbah.

Het is bijna onmogelijk om niet te verdwalen in de nauwe stegen, via de trappen, onder de bogen en over de pleintjes.

Hier en daar zijn nog sporen te zien van de Romeinen die Lissabon in 200 v.C. veroverden. Vooral van de latere Moorse overheersers is nog  veel zichtbaar (714). Omdat de wijk Alfama gelegen is op stevige rotsen is dit deel van Lissabon vrijwel ongeschonden gebleven na de grote aardbeving van 1755.

Houd je van fotograferen? Duik dan de wijk Alfama in, want hier kun je de mooiste plaatjes schieten! Het is zonder meer de meest fotogenieke wijk van Lissabon. De middeleeuwse straatjes, steile stenen trappen en zo nu en dan een prachtig uitzicht op de rivier de Taag zijn hier debet aan.

Levendig Alfama

Alfama was lange tijd een arme wijk, waar alleen de minst gefortuneerden hun toevlucht zochten. Toen het Portugese rijk werd uitgebreid met koloniën in Amerika, Afrika en Azië, was het de plek waar zeelieden logeerden en nachtelijk vertier zochten. De wijk werd synoniem met prostitutie en criminaliteit. Maar dat is nu verleden tijd.

Toeristen bezoeken de wijk vooral voor de fadobars, gezellige restaurants en het indrukwekkende Castelo São Jorge.

Het is een wijk om lekker doorheen te struinen. Waar je onder de schone was, uitgehangen van de ene kant naar de andere in de nauwe straatjes, door loopt. Waar oude vrouwtjes vanuit hun deuropening praten met hun buren. En natuurlijk waar je de vele fadobars en gezellige restaurants vind.

In dit artikel neem ik je mee vanaf het hoog gelegen Castelo Sao Jorge via de typische nauwe straatjes en steile trappetjes van de wijk Alfama, naar het centrum aan de oever van de Taag.

  • Tip: Neem een taxi naar Castelo Sao Jorge
Castelo São Jorge

Bovenaan Castelo São Jorge

Dit kasteel staat op een van de zeven heuvels in Lissabon. Vanaf deze heuvel heb je een schitterend uitzicht op de wijk Alfama en de Taag.

Het kasteel dateert van de 6e eeuw en is gebouwd op een ouder fort uit de 2e eeuw, waarschijnlijk Romeins.

Griekse nederzettingen waren er vanaf de  6e eeuw v.C.  Het kasteel diende lang als de residentie van Moorse vorsten totdat het in 1147 door Afonso Henriques, de eerste koning (rei) van Portugal, werd veroverd.

Hij kreeg hulp van Noord-Europese kruisvaarders, voornamelijk van Engelse bondgenoten. Het kasteel dankt er zijn naam aan: vernoemd naar de patroonheilige van de Engelsen, Saint George.

Tot de bouw van het Ribeira-paleis in de 16e eeuw diende het als koninklijk paleis. De ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, protegé van de koninklijke familie, had er een eigen kamer waar hij na terugkomst van zijn zeereizen kon uitrusten.

Miradouro de Santa Luzia

Een plek die je niet mag missen in Alfama. Het uitkijkpunt (miradouro) de Santa Luzia. Vanaf Castelo São Jorge loop je richting Menino Deus aan de gelijknamige straat, Calçada do Menino de Deus. Hiervandaan gaat het via enkele typische stijle Alfama trappetjes naar Miradouro de Santa Luzia.

Ondertussen is het wellicht al tijd voor een drankje en ga je naar Bar Terraço de Santa Luzia voor een biertje of wijntje. Het terras geeft een prachtig uitzicht over Alfama.

En wat een geluk voor diegene die wat langer is blijven plakken op het terras. Tram 28 stop 100 meter verder naar beneden en neemt je mee terug naar het centrum. Of ben je nog niet klaar? In dezelfde straat ligt het zeer goed aangeschreven restaurant, Canto da Vila. Voor diegene die echt Alfama willen beleven gaan naar een van de beste fado restaurants;  Fadorestaurant Bela. Hier kom je door enkele trappen naar beneden te nemen en dan richting het Noorden te lopen over Rua dos Remedios.

Alfama, waar de Fado is ontstaan

In Alfama is, met de wijken Bairro Alto en Mouraria, de fado ontstaan. Sommigen wijzen ook de stad Coimbra als geboorteplaats aan.

De fado is de melancholieke traditionele Portugese zang en gitaarmuziek. Het genre is geworteld in de droevige liederen die de zeemansvrouwen zongen in afwachting van de terugkeer van hun echtgenoten. Of als zij treurden om hun dood. Of over hun eigen leven. Het gevoel heet: saudade.

Saudade beschrijft de mengeling van gevoelens van verlies, gemis, afstand en liefde.

De eerste beroemde fadozangeres (fadista) Maria Severa, werkte hier in het begin van de 19e eeuw als een prostituee en zong over haar verdriet in de kleine barretjes van Alfama en Mouraria. Zij stierf op 26- jarige leeftijd  aan tuberculose. De fado is in 2011 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Veel toeristen die de gelegenheid aangrijpen om Lissabon te leren kennen weten de goedkope hotelletjes in Alfama te vinden en brengen vaak hun eerste avond door in een van deze oude fado-cafés.

Het Museu do Fado bevindt zich in Alfama. Maar ook voor jazzliefhebbers is er een hotspot in de buurt: het bekende Onda Jazz. De Lusitano Clube staat bekend om de traditionele Braziliaanse Roda de Choro.

Juni; de feestmaand in Alfama

Tijdens de traditionele feesten voor Santo António van 31 mei-30 juni,  staan de straten van Alfama vol met stalletjes waar geroosterde sardientjes, bifana’s (broodjes met varkensvlees) en drankjes worden verkocht. Op dinsdag en vrijdag is de zogenaamde dievenmarkt open, Feira da Ladra. Het is een drukke vlooienmarkt op het Campo de Santa Clara.

Até a vista!

Ateavista.nl is ontstaan vanuit de passie voor dit prachtige land en wordt door en voor de gepassioneerde Portugal-liefhebbers verwezenlijkt. Heb je een leuk artikel voor ons? Neem dan contact op.