Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

De 10 mooiste stadjes en geheime plekjes in de Algarve

by ewaldvanderhoop@gmail.com   ·  5 jaar ago  

Zeg je Portugal, dan zeg je Algarve. Algarve met haar eindeloze goudgele zandstranden, imposante rotsformaties, mooie stadjes, authentieke dorpen en een groen binnenland.

In dit artikel heb ik de 10 mooiste stadjes, dorpjes en geheime plekjes in de Algarve op een rijtje gezet.

Volgens Wikipedia is de naam Algarve is afkomstig uit de tijd van de Moorse bezetting van het Iberisch Schiereiland. De streek werd toen “Gharb al- ndalus” of ook “het westen van Andalusië” genoemd. Het Arabische “Al-Gharb” betekent “het westen”.

In de Algarve liggen tal van mooie stadjes en dorpjes met hun eigen bijzonderheden die een bezoek meer dan waard maken!

Het Portugese klimaat is gematigd, en je vindt aangenaam weer overal in de periode van april tot september en bijna het hele jaar door in de Algarve.

Een auto huren wanneer je de Algarve bezoekt is een aanrader, want de kustlijn is bijna 200 kilometer lang. Deze loopt van Vila Real de Santo António, nummer 1 op de lijst, in het Oosten tot aan nummer 10 Sagres in het Westen.

En dan nu de beloofde top 10 mooiste steden en dorpen in de Algarve

  1. Vila Real de Santo Antonio
  2. Vissersdorpje Alvor
  3. Hoofdstad Faro
  4. Het oude stadje Tavira
  5. Praia de Odeceixe (een plek voor surfers)
  6. Praia da Rocha
  7. Castelo dos Mouros in het stadje Silves
  8. Praia da Marinha (tussen Portimão en Albufeira)
  9. De stad Lagos
  10. Sagres en omgeving

Als uitsmijter geef ik ook nog enkele geheime plekjes om te ontdekken.

De meest bekende plaats in de Algarve is natuurlijk Albufeira, maar deze opsomming begint helemaal in het Oosten. Tegen de Spaanse grens vinden we een van de mooiste stadjes in de Algarve; Vila Real de Santo Antonio.

Vila Real de Santo Antonio
Het plein van Vila Real de Santo Antonio

1. Vila Real de Santo António

Dit Portugese stadje heeft een groot en prachtige mozaïeken plein, ‘Praça Marquês de Pombal’. Dit plein heeft een rand van sinaasappelbomen en is omgeven met prachtige witte gebouwen, winkels, cafes en restaurants.

Vila Real de Santo Antonio behoort hierdoor zeker in de top van de mooiste stadjes in de Algarve.

In essentie is Vila Real een ontspannen en rustige stad en ideaal voor iedereen die van de rustiger kant van het leven houdt. Ook om aan de drukte van de meer toeristische plaatsen te ontsnappen.

Dit stadje is schilderachtig en een magneet voor degenen die graag een pottenbakker willen vinden en de lokale cultuur opsnuiven.

2. Het veelzijdige Alvor

Gelegen aan de rivier die het zijn naam geeft, biedt Alvor alles wat reizigers zoeken wanneer ze in de Algarve verblijven. Van historische bezienswaardigheden en schilderachtige stranden tot gezellige bars en restaurants.

De oude stadskwartier beschikt over een 16e-eeuwse kerk met maritieme elementen die in zijn deuren en pijlers zijn gesneden.

Een nieuw gebouwde promenade langs de Alvor rivier is een droom van elke vogelspotter.

Als het gaat om plezier in de zon, biedt Alvor iets-voor-iedereen stranden, van beschutte baaien met interessante rotsformaties tot brede zandstranden.

Kerk in Faro
Kerk in Faro

3. Vaak vergeten Faro

De belangrijkste stad in Algarve, Faro, biedt bezoekers de perfecte combinatie van moderne voorzieningen en natuurlijke schoonheid.

Een waar paradijs voor vogelaars.

Winkelen, eetgelegenheden en amusement zijn er overvloedig. Prachtige tuinen en open ruimten zorgen voor ontspanning in de hele stad. Er is een mooie oude binnenstad die het waard is om te verkennen.

Faro’s ster-attractie is echter het natuurpark van Ria Forma, onlangs gekozen als een van de 7 natuurlijke wonderen van Portugal. Dit is een van de drie beschermde gebieden die je niet mag missen tijdens je vakantie in de Algarve.

Een unieke kustlagune die voortdurend verandert door de voortdurende beweging van winden, stromen en getijden. Een waar paradijs voor vogelaars. En daarmee een van de belangrijkste gebieden voor watervogels in Portugal, die regelmatig meer dan 20.000 vogels telt tijdens de wintertijd.

Tavira - Algarve - Portugal
Elegant Tavira

4. De verbleekte elegantie van Tavira

Waar de brede Gilão rivier de Atlantische Oceaan instroomt Ligt Tavira. Een van de mooiste steden in oostelijk Algarve.

Tavira was een belangrijke havenstad tot de 17e eeuw. De prachtige witte herenhuizen aan de oevers van de Gilão geven Tavira een aura van verbleekte elegantie.

Tavira is de thuisbasis van tientallen historische kerken, waaronder Santa Maria do Castelo. Deze dateert uit de 13e eeuw.

De belangrijkste stranden van de stad bevinden zich op de Ilha da Tavira. Een veerboten bieden dagelijkse overtochten tot de vlakke zandstranden van Ilha da Tavira.

Het prachtige strand van Odeceixe

5. Surfers paradise Praia de Odeceixe

Odeceixe ligt tegen een heuvel aan de noordwestelijke grens van de Algarve. Het is een klein stadje dat het meest bekend staat om zijn adembenemend mooie strand.

De Praia de Odeceixe ligt tussen lage kliffen. Een beschut strand met een ondiepe rivier die het strand oversteekt en in de Atlantische Oceaan loopt.

Het strand is een populaire plek om te surfen, en er is een lokale surfschool die lessen biedt voor kinderen en volwassenen. Loop tijdens eb naar het strand links en zie prachtige rotsformaties. Je kunt vervolgens via een trap weer omhoog en terug lopen.

Er zijn ook fijne restaurants waar traditionele gerechten worden geserveerd.

Praia da Rocha

7. Praia da Rocha

Voor zijn indrukwekkende omvang en onmiskenbare schoonheid is Praia da Rocha een van de meest populaire stranden in de Algarve.

Gelegen in de zuidelijke sectie van de stad Portimão, wordt het brede strand van wit zand ondersteund door dramatische rotsachtige kliffen. Helaas wel omringd met hoge hotels, bars en restaurants.

Verschillende eetgelegenheden bevinden zich op de houten promenade die langs Praia da Rocha loopt.

Toegankelijk via een trap die in de kliffen is uitgehakt, biedt de 17e-eeuwse Fortaleza de Santa Catarina aan het oostelijke einde van het strand een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Silves met haar Castelo dos Mouros

8. Castelo dos Mouros in Silves

De stad Silves, ten noordoosten van Portimão, biedt een intrigerende glimp op het culturele verleden van Portugal. Gebouwd langs de oevers van de toenmalige Arade River, was de stad de Moorse hoofdstad van de Algarve totdat de christelijke troepen het in 1249 veroverden.

De Castelo dos Mouros is gebouwd met rood zandsteen en is een geweldige plek om te genieten van een panoramisch uitzicht op het witgekalkte dorp en het omliggende platteland van Zuid-Portugal. Een nabijgelegen museum toont keramiek en aardewerk uit lokale archeologische sites.

Praia da Marinha

9. Snorkelen bij Praia da Marinha

Praia da Marinha ligt tussen Portimão en Albufeira en wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste stranden van de Algarve.

Het feit dat het strand alleen kan worden bereikt door een aantal stappen die steil naar beneden klimmen, maakt het minder druk dan andere stranden in de omgeving. De rotsformaties die langs de kust liggen, zijn niet alleen visueel opvallend, maar bieden ook de perfecte omgeving voor snorkelen.

9. Meer rust in Lagos

Lagos is gelegen aan de zuidwesten van de Algarve en is een oude maritieme stad. Deze stad staat bekend om zijn pittoreske stranden en zandige baaien die door rotsformaties worden omgeven. Lagos is een idyllische bestemming voor zonaanbidders die meer rust zoeken.

Grote stranden ten zuiden van Lagos, zoals de maanvormige Meia Praia, zijn ideaal om te zwemmen en te wind- of kitesurfen.

Het oude centrum met de 15e-eeuwse muren en geplaveide straten is een must-see attractie.

Mijn geheime plekje: Burgau

Rijd je van Lagos naar Sagres en heb je wat tijd over voor een kop koffie aan het strand? Neem dan afslag Burgau. Of nog beter, op de terugweg zodat je van de ondergaande kunt genieten met een biertje.

Je zou het niet zeggen zodra je bij het gehuchtje komt, maar parkeer de auto aan de rand van het dorp en loop richting het strand.

Prachtige nauwe kronkelende straatjes richting het strand. Loop het strand op en rechts vind je Beach bar Burgau. Een prachtige plek

vuurtoren op Cabo de São Vicente - Algarve - Portugal
vuurtoren op Cabo de São Vicente

10. Het winderige Sagres

De stad Sagres is gelegen aan de zuidwestelijke tip van Portugal en het vasteland van Europa.

Het is een kleine havenstad, bekend als de plaats waar prins Henry de Navigator woonde tijdens de oprichting van zijn legendarische zeeschool in de 15e eeuw.

Tegenwoordig zijn het de surfscholen, indrukwekkende kliffen en mooie stranden die de meeste bezoekers naar Sagres trekken.

Praia da Baleeria is waarschijnlijk de meest pittoreske, hoewel als kiezelstrand niet de beste plek is om te zonnebaden. Het langste zandstrand is de Praia do Martinhal, een prachtig strand dat beschouwd wordt als een van de best bewaarde geheimen in de Algarve.

Nu je toch al tot Sagres bent gekomen rijdt je natuurlijk even door naar de vuurtoren op Cabo de São Vicente. Het meest westelijke puntje van Europa!

Nog enkele bijzondere plekjes

Benagil-grotten

De rotsformaties van Benagil

Bewonder de rotsformaties van de Benagil-grotten tijdens een boottocht vanuit Albufeira. Kijk onderweg of je dolfijnen in hun natuurlijke omgeving ziet.

Je kunt vanuit Albufeira een boottocht boeken.

Ria Formosa

Ria Formosa

Geniet een dag van een bezoek aan de prachtige eilanden van de Ria Formosa en kom meer te weten over de mensen van Ilha do Farol, een geweldige kleine zeevarende gemeenschap, die hier hun leven hebben gecreeërd.

Zie schilderachtige vakantiehuizen verspreid over dat toe te voegen aan zijn charme en en lokale restaurants met heerlijke lekkernijen gemaakt met de milddadigheid van de zee.

Até a vista!

Ateavista.nl is ontstaan vanuit de passie voor dit prachtige land en wordt door en voor de gepassioneerde Portugal-liefhebbers verwezenlijkt. Heb je een leuk artikel voor ons? Neem dan contact op.