Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Wat mag je niet missen in Lissabon? Deze top 10 bezienswaardigheden!

by Ewald   ·  5 maanden ago   ·  
5/5 (2)

Een top 10 van Lissabon. Een overzicht van wat je niet mag missen!

Ben je op reis door Portugal en een dag of liever een weekend in Lissabon? Dan mag je de wijk Alfama niet missen! Want zeg je Lissabon, dan zeg je Alfama. De bezienswaardigheden in deze top 10 van Lissabon, liggen dan ook allemaal in deze wijk.

De bezienswaardigheid van Lissabon; de wijk Alfama

plattegrond van de wijk Alfama in Lissabon
Pattegrond van Alfama

De wijk Alfama ligt ten Oosten en Noordoosten van de Baixa, en loopt aan tot aan de rivier de Taag. Veel van het erfgoed van Lissabon en haar meest interessante bezienswaardigheden zijn bewaard gebleven in de charmante wijk Alfama. In deze wijk vind je sporen van zowel de Arabische invloed, als het vissersverleden van Lissabon terug.

Alfama is Lissabons oudste en historisch meest interessante wijk

Alfama’s smalle steegjes en kleine pleintjes nodigen je uit om de sfeer van deze wijk in je op te zuigen. Haar visgeuren, geluiden van Fado en wapperend wasgoed gehangen boven je hoofd in de nauwe steegjes zijn uniek.

 Hieronder een top 10 aan bezienswaardigheden in Lissabon als antwoord op jouw vraag, Wat mag je niet missen in Lissabon? 
Lissabon - Alfama Panteao Nacional
Panteao Nacional

1 Het Nationaal Pantheon Santa Engracia

Wellicht een mooi punt om jouw voettocht door de Alfama te beginnen is bij het Nationaal Patheon. Neem een taxi en ga vervolgens te voet en wellicht een stukje met tram 28 terug naar het centrum.

Het Nationaal Pantheon Santa Engracia, dat de graven van grote figuren van de Portugese geschiedenis herbergt, was oorspronkelijk bestemd als kerk van Santa Engrácia.

De persoonlijkheden die hier begraven liggen, zijn onder meer de presidenten van de republiek, enkele beroemde schrijvers waaronder João de Deus, fado zanger Amália Rodrigues en voetballer Eusébio.

Santa Engracia is gebouwd in 1681 en is een nationaal pantheon (Pantheon betekent ‘gewijd aan alle goden’). Het is geclassificeerd als een nationaal monument.

Santa Engracia heeft een enorme centrale koepel en een dakterras met een prachtig uitzicht over de historische wijk Alfama en de rivier de Taag. Het duurde drie eeuwen om het Nationaal Pantheon te voltooien. Het is gebouwd in barokstijl en met witte steen afgewerkt.

Openingstijden: mei-sep, di-zo 10 tot 18 uur; Okt-apr, di-zo 10 tot 17 uur

2 Het trendy Bica Do Sapato

restaurant Bica Do Sapato in Alfama
Bica Do Sapato

Net buiten het treinstation Santa Apolonia ligt dit gastronomische restaurant in het voormalige havengebouw. Het heeft een fantastisch uitzicht op de haven van Cais da Pedra en de rivier de Taag.

Een trendy restaurant met een fijne sfeer en een onconventioneel menu. Het menu verandert met het seizoen. Bica do Sapato is beroemd om zijn inzet voor het leveren van de beste kwaliteit, en de medewerkers zijn professioneel en vriendelijk.

Website: bicadosapato.com. Openingstijden: ma 17.00 uur Di-Zat 12u-1u

3 Fado Museum

Museu do Fado in Alfama te Lissabon
Foto in Museu do Fado

Het Fado Museum werd in 1998 geopend en heeft items opgenomen van honderden mensen gerelateerd aan deze prachtige en charmante culturele traditie van de Fado muziek.

Het Fado Museum is een levend getuigenis van passie en toewijding die nooit stopt. Het heeft muzikanten, instrumentfabrikanten en onderzoekers geholpen om de uitzonderlijke waardering voor fado weer te geven.

Het belangrijkste idee van het Fado Museum is om de rijke kunst van fado te promoten. Dit doen ze door middel van uitgebreide collecties tijdschriften, posters, muziekinstrumenten, fonografen, kostuums, medailles en andere artefacten. Zo is het museum erin geslaagd om een heel fado universum te creëren die inspirerend is voor het publiek.

Website: museudofado.pt
Foundation Jose Saramago
Foundation Jose Saramago

4 Foundation Jose Saramago

Dit ongewone gebouw met meer dan duizend spikes werd geïnspireerd door het Venetiaanse paleis. Het is gebouwd in 1523 en beschikt over Manueline-stijl ramen. Het gebouw werd omgezet in een stichting en bevat nu een bibliotheek gewijd aan José Saramago. José Saramago is een Nobelprijswinnende auteur.

Er is ook een archeologische opgraving op de begane grond, die voorwerpen uit de Romeinse tijd weergeeft en enkele unieke stukken zoals delen van de middeleeuwse muur van Lissabon. Ook bekend als de Casa dos Bicos, is het gebouw gebouwd in de 16e eeuw en is nu een belangrijke culturele hub van Lissabon.

Website: josesaramago.org Openingstijden: Ma-Za 10am-6pm

Sao Vicente de Fora in Lissabon
Sao Vicente de Fora

5 Het vergeten klooster van Sao Vicente de Fora

Het Klooster van Sao Vicente de Fora bevindt zich op een van de hoogste punten in Alfama. Het heeft een onberispelijk witgewassen exterieur en hoge torens met een dakterras. Vanaf de top kun je genieten van de ongelooflijke skyline van Lissabon.

Het klooster is zelden te druk, omdat de meeste toeristen te druk zijn met andere bezienswaardigheden in Alfama. De Sao Vicente Kerk is ook een bezoek waard om zijn 100.000 barokken tegels te bewonderen. Binnen is een ruime locatie met een vreselijke sfeer en een donker mausoleum, de begraafplaats van de Bragança familie.
Openingstijden: Ma-Za 8u-17uur; Zo 8.00-12.00 uur

6 Feira da Ladra

Feira da Ladra letterlijk vertaalt als de ‘dievenmarkt’. Het is de oudste en meest levendige vlooienmarkt in Lissabon en is gespecialiseerd in antiek- en tweedehandsartikelen, waaronder dunne boeken, keramiek, stoffige glazen en munten. Het is ook vol met verschillende oude snuisterijen. Degenen met veel geduld en een beetje geluk worden beloond met enkele verborgen edelstenen.

Openingstijden: Di 7.00-21.00, Za 7-18

Miradouro da Senhora do Monte
Miradouro da Senhora do Monte

7 Miradouro da Senhora do Monte

De vernieuwde Miradouro da Senhora do Monte heeft zijn naam gekregen vanwege de oude kapel van Nossa Senhora do Monte, opgericht in 1147, naast het uitzichtspunt. Dit kleine kijkplatform is een van de beste locaties voor een adembenemend panoramisch uitzicht op Lissabon, en is het hoogste punt in Alfama.

Nationale Tegelmuseum in Lissabon
Nationale Tegelmuseum

8 Het Nationale Tegelmuseum

Een van de meest unieke attracties van Lissabon, het Nationale Tegelmuseum, heeft een paar duizend azulejo tegels verzameld.  Het museum presenteert de geschiedenis van de kunst van de keramische tegel en vertelt het verhaal van hoe het een culturele en nationale traditie in Portugal werd.

De collectie bestaat uit decoratieve keramische tegels van verschillende leeftijden en perioden, van de 15e eeuw tot het einde van de 19e eeuw. De verschillende hallen van het museumhuis hebben verschillende soorten tegels, met elk type van geometrische Moorse vormen tot renaissance en gotische tegels.

Een bezoek aan dit museum is een goede gelegenheid om meer te leren over de geschiedenis en culturele traditie van Portugal. Evenals de chronologie en de evolutie van het azulejo meesterschap.

Website: museudoazulejo.gov.pt Openingstijden: Di-Zo 10u-18u

9 Se de Lisboa

POpgericht in de 12e eeuw, is de kathedraal van Se, ook bekend als de kathedraal van Lissabon, de oudste kerk in Lissabon. Het bevat details van de romaanse en gotische architectuur stijlen, waardoor het lijkt op een prachtig kasteel.

Aan de achterkant van de ingang bevinden zich de 14e-eeuwse kloosters, met Romeinse en Moorse bevindingen uit archeologische opgravingen. Boven kunt u een schatkist vinden met een verzameling edelstenen, geleend uit de collectie van de 18e-eeuwse koning José.
Openingstijden: dagelijks 9.00 uur

10 Museum van Portugese Decoratieve Kunsten

Gelegen op de site van het voormalige 17e eeuwse Azurara Paleis, biedt het Museum van Portugese Decoratieve Kunst talrijke voorbeelden van decoratieve kunst uit de periode tussen de 15e en 19de eeuw. De collectie bestaat uit lokaal en internationaal verworven textiel, meubels, schilderijen, zilverwerk, chinees porselein, portugees faience en azulejos.

Website: museudearteantiga.pt Openingstijden: dagelijks 10 uur tot 19 uur

Heb je nog een toevoeging of een leuke anekdote? Laat het ons hieronder weten!Geef een reactie