Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

De 10 mooiste stadjes, dorpjes en plekjes in de Algarve

by Ewald   ·  7 maanden ago   ·  
5/5 (3)

De 10 mooiste stadjes, dorpjes en plekjes in de Algarve

Zeg je Portugal, dan zeg je Algarve. Eindeloze goudgele zandstranden, imposante rotsformaties, gezellige stadjes, landelijke dorpen en een groen binnenland.

Volgens Wikipedia is de naam Algarve is afkomstig uit de tijd van de Moorse bezetting van het Iberisch Schiereiland. De streek werd toen “Gharb al- ndalus” of ook “het westen van Andalusië” genoemd. Het Arabische “Al-Gharb” betekent “het westen”.

In dit artikel heb ik de mooiste stadjes, dorpjes en verborgen plekjes in de Algarve op een rijtje gezet.

In de Algarve liggen tal van mooie stadjes en dorpjes met hun eigen bijzonderheden die een bezoek meer dan waard maken!

Een auto huren wanneer je de Algarve bezoekt is een aanrader: de kustlijn is bijna 200 kilometer lang en loopt van Vila Real de Santo António – met een prachtige mozaïeken plein – in het oosten tot aan winderig Sagres in het westen.

Op de kaart hieronder zie je alle dorpjes, steden en bijzondere plekken in een kaart. Klik op de icoontjes om de bijbehorende naam van de plaats te ontdekken.

En dan nu de beloofde lijst met mooiste dorpjes en steden

  1. Vila Real de Santo Antonio
  2. Vissersdorpje Alvor
  3. Hoofdstad Faro
  4. Het oude stadje Tavira
  5. Praia de Odeceixe
  6. Sagres en omgeving
  7. Praia da Rocha
  8. Castelo dos Mouros in het stadje Silves
  9. De stad Lagos
  10. Praia da Marinha

De meest bekende plaats in de Algarve is natuurlijk Albufeira, maar deze opsomming begint helemaal in het oosten. Tegen de Spaanse grens vinden we een van de mooiste stadjes uit de Algarve; Vila Real de Santo Antonio.

het mooie stadje Vila Real de Santo Antonio
Praça Marquês de Pombal in Vila Real de Santo Antonio

1 Vila Real de Santo António

Het Portugese stadje Vila Real de Santo Antonio heeft een groot en prachtige mozaïeken plein, ‘Praça Marquês de Pombal’, met een rand van sinaasappelbomen en omgeven met prachtige witte gebouwen, winkels, cafes en restaurants. En behoort hierdoor zeker in de top van de mooiste stadjes in de Algarve.

In essentie is Vila Real een ontspannen en rustige stad en ideaal voor iedereen die van de rustiger kant van het leven houdt, of om aan de drukte van de meer toeristische plaatsen te ontsnappen. Vila Real de Santo António is schilderachtig en een magneet voor degenen die graag een pottenbakker willen vinden en de lokale cultuur opsnuiven.

2 Het veelzijdige Alvor

Gelegen aan de rivier die het zijn naam geeft, biedt Alvor alles wat reizigers zoeken wanneer ze in de Algarve verblijven, van historische bezienswaardigheden en schilderachtige stranden tot gezellige bars en restaurants.

De oude stadskwartier beschikt over een 16e-eeuwse kerk met maritieme elementen die in zijn deuren en pijlers zijn gesneden. Een nieuw gebouwde promenade langs de Alvor rivier is een droom van elke vogelspotter. Als het gaat om plezier in de zon, biedt Alvor iets-voor-iedereen stranden, van beschutte baaien met interessante rotsformaties tot brede zandstranden.

3 Vaak vergeten Faro

Ria Forma - Albufeira - PortugalDe belangrijkste stad in Algarve, Faro biedt bezoekers de perfecte combinatie van moderne voorzieningen en natuurlijke schoonheid.

Een waar paradijs voor vogelaars.

Winkelen, eetgelegenheden en amusement zijn er overvloedig. Prachtige tuinen en open ruimten zorgen voor ontspanning in de hele stad. Er is een mooie oude binnenstad die het waard is om te verkennen.

Faro’s ster-attractie is echter het natuurpark van Ria Forma, onlangs gekozen als een van de 7 natuurlijke wonderen van Portugal. Dit is een van de drie beschermde gebieden die je niet mag missen tijdens je vakantie in de Algarve. Een unieke kustlagune die voortdurend verandert door de voortdurende beweging van winden, stromen en getijden. Een waar paradijs voor vogelaars. En daarmee een van de belangrijkste gebieden voor watervogels in Portugal, die regelmatig meer dan 20.000 vogels telt tijdens de wintertijd.

Avira Algarve
Witte 18e-eeuwse herenhuizen aan de oever van de oevers van Tavira

4 De verbleekte elegantie van Tavira

Gelegen waar de brede Gilão-rivier in de Atlantische Oceaan stroomt, is Tavira een van de mooiste steden in de oostelijke Algarve. De witte 18e-eeuwse herenhuizen aan de oever van de oevers geven Tavira een aura van verbleekte elegantie, waardoor het ideaal is voor ontspannen waterfrontwandelingen en openlucht dineren. Een belangrijke havenstad tot de 17e eeuw.

Tavira is de thuisbasis van tientallen historische kerken, waaronder Santa Maria do Castelo. Deze dateert uit de 13e eeuw. De belangrijkste stranden van de stad bevinden zich op de Ilha da Tavira. Dagelijkse overtochten per veerboot bieden gemakkelijke toegang tot de vlakke, zandstranden van Ilha da Tavira.

Odeceixe Algarve
Surfers paradise Odeceixe

5 Surfers paradise Praia de Odeceixe

Odeceixe ligt tegen een heuvel aan de noordwestelijke grens van de Algarve. Het is een klein stadje dat het meest bekend staat om zijn adembenemend mooie strand. De Praia de Odeceixe ligt tussen lage kliffen. Een beschut strand met een ondiepe rivier die het strand oversteekt en in de Atlantische Oceaan loopt. Het strand is een populaire plek om te surfen, en er is een lokale surfschool die lessen biedt voor kinderen en volwassenen. Er zijn ook fijne restaurants waar traditionele gerechten worden geserveerd.

De vuurtoren op Cabo de São Vicente, Sagres, Portugal
De vuurtoren op Cabo de São Vicente

6 Het winderige Sagres

Sagres is gelegen aan de zuidwestelijke tip van Portugal en het vasteland van Europa. Het is een kleine havenstad, bekend als de plaats waar prins Henry de Navigator woonde tijdens de oprichting van zijn legendarische zeeschool in de 15e eeuw. Tegenwoordig zijn het de surfscholen, indrukwekkende kliffen en mooie stranden die de meeste bezoekers naar Sagres trekken. Praia da Baleeria is waarschijnlijk de meest pittoreske, hoewel als kiezelstrand niet de beste plek is om te zonnebaden. Het langste zandstrand is de Praia do Martinhal, een prachtig strand dat beschouwd wordt als een van de best bewaarde geheimen in de Algarve.

praia da rocha

7 Praia da Rocha

Voor zijn indrukwekkende omvang en onmiskenbare schoonheid is Praia da Rocha een van de meest populaire stranden in de Algarve. Gelegen in de zuidelijke sectie van de stad Portimão, wordt het brede strand van wit zand ondersteund door dramatische rotsachtige kliffen. Helaas wel omringd met hoge hotels, bars en restaurants.

Verschillende eetgelegenheden bevinden zich op de houten promenade die langs Praia da Rocha loopt. Toegankelijk via een trap die in de kliffen is uitgehakt, biedt de 17e-eeuwse Fortaleza de Santa Catarina aan het oostelijke einde van het strand een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan.

silves
Castelo dos Mouros

8 Castelo dos Mouros in Silves

De stad Silves, ten noordoosten van Portimão, biedt een intrigerende glimp op het culturele verleden van Portugal. Gebouwd langs de oevers van de toenmalige Arade River, was de stad de Moorse hoofdstad van de Algarve totdat de christelijke troepen het in 1249 veroverden.

De Castelo dos Mouros is gebouwd met rood zandsteen en is een geweldige plek om te genieten van een panoramisch uitzicht op het witgekalkte dorp en het omliggende platteland van Zuid-Portugal. Een nabijgelegen museum toont keramiek en aardewerk uit lokale archeologische sites.

9 Meer rust in Lagos

Lagos is gelegen aan de zuidwesten van de Algarve, en is een oude maritieme stad die vandaag bekend staat om zijn pittoreske stranden. Zandige baaien die door rotsformaties worden omgeven, maken Lagos een idyllische bestemming voor zonliefhebbers die meer rust zoeken. Grote stranden zoals de maanvormige Meia Praia zijn ideaal om te zwemmen en windsurfen. Het oude centrum met de 15e-eeuwse muren en geplaveide straten is een must-see attractie.

Marinha Algarve

10 Snorkelen bij Praia da Marinha

Praia da Marinha ligt tussen Portimão en Albufeira en wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste stranden van de Algarve. Het feit dat het strand alleen kan worden bereikt door een aantal stappen die steil naar beneden klimmen, maakt het minder druk dan andere stranden in de omgeving. De rotsformaties die langs de kust liggen, zijn niet alleen visueel opvallend, maar bieden ook de perfecte omgeving voor snorkelen.

De 10 mooiste stadjes in Algarve geeft natuurlijk maar een beperkte opsomming op. Naast deze steden zijn er ook nog talrijke prachtige dorpjes in de Algarve een bezoekje meer dan waard. Heb je een suggestie? Mail me of laat een bericht hieronder achter.

Algarve Informatie

Met Budgetair kun je voordelig vliegen naar Portugal. Voor een huurauto kun je eens kijken op de website van Almalo.nl.

Overnachten in de Algarve

Voor overnachten in de Algarve kun je een bijzonder vakantieplekje vinden via Elizewashere.nl of gebruik maken van het grote vakantiehuizen aanbod op Portucasa.nl. Liever in een hotel? Kijk dan op de hotelvergelijkingssite; Trivago.Geef een reactie